Уряд пропонує посилити боротьбу з курінням тютюну, «вейпів» і «айкосів» в Україні

27.12.2019
Уряд пропонує посилити боротьбу з курінням тютюну, «вейпів» і «айкосів» в Україні

Окрім звичайної цигарки, вперше в Україні врегулюють поняття «електронна сигарета».

Кабінет Міністрів схвалив днями законопроєкт, який має значно посилити боротьбу з курінням в Україні, заповнити «прогалини в українському законодавстві», а також встановити нові вимоги до обігу електронних сигарет та новітніх тютюнових виробів.
 
 
Ідеться про проєкт закону «Про внесення змін до деяких Законів України щодо адаптації законодавства до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського парламенту (щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну)».
 
 
Зокрема, передбачається, що новий закон заборонить смакові добавки в сигаретах, які заохочують молодь до куріння. До заборонених речовин входять: додатки, що мають властивості робити дим кольоровим; смако-ароматичні додатки у будь-яких компонентах, таких, як фільтри, папір, пакування, капсули, або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак або інтенсивність диму; кофеїн, таурин чи інші домішки, які можуть асоціюватись iз бадьорістю, тощо.
 
Також вводяться нові правила маркування — «страшні картинки». Графічні попередження про шкоду куріння будуть змінені на європейські та займатимуть значно більшу частину упаковки сигарет — 65%. Більше того, здійснюватимуть постійну щорічну ротацію медичних графічних попереджень.
 
Реклама тютюнових виробів більше не буде використовувати позитивні асоціації тютюну з бадьорістю, здоров’ям, силою чи молодістю. Під заборону потрапить реклама чи натяки на меншу шкідливість, інакший смак або добавки, які зменшують негативний вплив на довкілля.
 
Серед іншого, також планується заборонити виробляти так звані «міцні» цигарки. Це сигарети, в яких показники вмісту нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму однієї сигарети перевищують: нікотину — 1,0 мг, смоли — 10 мг, монооксиду вуглецю — 10 мг.
 
Закон також оновить термінологію тютюнової галузі для кращого контролю з боку держави. Так, уряд планує розширити перелік тютюнових виробів, що дозволяє контролювати їх розповсюдження, рекламу та пакування. Серед переліку є такі види: жувальний, нюхальний, тютюн для самокруток, люльок, для кальяну та для перорального вживання.
 
Крім тютюнових виробів, запроваджується визначення трав’яного виробу для куріння. Це виріб на основі рослин, трав або фруктів, що не містить тютюну та який можна споживати через процес згоряння.
 
Документ також передбачає визначення новітніх тютюнових виробів, наприклад, так званих тютюнових виробів для електричного нагрівання. Вперше в Україні пропонується врегулювати поняття «електронна сигарета» (так звані «вейпи»). На думку урядовців, це дозволить зобов’язати виробників і продавців нікотиновмісних продуктів дотримуватися правил маркування, реклами та розповсю­дження.
 
«В Україні зростає популярність електронних сигарет, зокрема і вейпу, серед молоді. За даними дослі­дження GYTS 2017, понад 18% школярів у віці 13-15 років споживають е-сигарети», — йдеться у повідомленні Кабміну.
 
У документі дається визначення для е-сигарет відповідно до правил в ЄС: це виріб, який можна використати для споживання пари, яка містить нікотин, через мундштук або будь-який компонент цього виробу, в тому числі картридж, резервуар та пристрій без картриджа чи резервуара.
 
Згідно з новим законопроєктом, корпорації-виробники щороку будуть подавати до МОЗ звіти про свою продукцію: перелік інгредієнтів, рівень викидів смоли, нікотину, монооксиду вуглецю та інші викиди в димі сигарет. У свою чергу, МОЗ України буде зобов’язаний оприлюднювати цю інформацію для громадськості.