А президент — наступний: як Верховна Рада голосувала за зняття недоторканності з народних депутатів

04.09.2019
А президент — наступний: як Верховна Рада голосувала за зняття недоторканності з народних депутатів

(Малюнок Миколи КАПУСТИ.)

Із підтримкою президента та конституційною більшістю

 
Національним гімном та оплесками відкрили народні депутати другу сесію Верховної Ради дев’ятого скликання. Від самого ранку у стінах парламенту зареєструвалося 393 народних депутати.
 
 
До Верховної Ради прибули і президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр України Олексій Гончарук та члени Кабміну. 
 
Найочікуванішим законопроектом учорашнього дня став проєкт закону «Про внесення змін до статті 80 Конституції України» щодо недоторканності народних депутатів України.
 
Проте, перш ніж перейти до обговорення цього законопроєкту і проголосувати, з трибуни Верховної Ради виступив президент Володимир Зеленський.
 
У своїй промові він нагадав депутатам, що розгляд питання зняття депутатської недоторканності давно назрів і це була одна з передвиборчих обіцянок, з якими вони йшли на вибори.
 
«Я хочу вкотре розвіяти всі міфи та всі політичні маніпуляції: у депутатів зберігається індемнітет, вони не нестимуть відповідальності за політичні рішення, за голосування чи будь-які політичні та публічні виступи. Мова — про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності», — підкреслив Зеленський.
 
Президент наголосив, що якщо депутат збиває людину, або «кришує» видобуток бурштину, або вчиняє будь-який інший кримінальний злочин, то повинен нести відповідальність.
 
Водночас Зеленський нагадав, що дехто з депутатів упродовж кількох днів намагався зірвати голосування: «Думаю, громадяни здогадаються, хто ці люди, коли побачать поіменний список голосування: біля їхнiх прізвищ, на жаль, буде написано «проти», — додав глава держави.

До чого тут Порошенко?

Представляти законопроєкт до парламенту приїхав представник президента України в Конституційному Суді України Федір Веніславський.
 
Під час своєї промови він зазначив, що проект закону залишає чинною норму, згідно з якою депутата не можна притягнути до відповідальності за те, що він пропонує і говорить.
 
«Я хочу вкотре наголосити, що зняття недоторканності — це не політичне переслідування», — зазначив представник президента в парламенті.
 
Нагадаємо, що напередодні свій позитивний висновок надав Комітет з питань правової політики. 
 
Урешті, після дискусій, виступів народних обранців Верховна Рада прийняла в цілому закон про зняття депутатської недоторканності, «за» проголосували 373 народнi депутати.
 
Цікаво, що законопроєкт про зняття недоторканності був зареєстрований у парламенті ще восьмого скликання п’ятим президентом Петром Порошенком.
 
Таким чином, у статті 80 Конституції залишиться лише норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.
 
Законопроєкт про імунітет президента України буде внесено на наступному пленарному 
тижні Верховної Ради.
Фото unian.ua.

Хто як голосував?

За зняття недоторканності одноголосно проголосували всі члени «Слуги народу», «Батьківщини», «Голосу» та депутатська група «За майбутнє».
 
«Сьогодні ми обговорюємо скасування депутатської недоторканності як справедливе вирішення питання про те, що всі люди мають бути рівні перед законом. Сьогодні, коли ситуація в парламенті змінилася в тому сенсі, що вперше в історії ми маємо політичну ситуацію, коли одна фракція, контрольована президентом, за великим рахунком, одноосібно може робити багато змін у країні, ми все одно проголосували за зняття депутатської недоторканності», — сказав лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук.
 
У «Європейській Солiдарності» троє депутатів утрималися, проте більшість таки голосувала «за». «Фракція «Європейської Солiдарності» підтримала законопроєкт про скасування депутатської недоторканності, оскільки політики несуть спільну відповідальність, щоб забезпечити незалежність парламенту», — заявив лідер партії «Європейська Солiдарність», п’ятий президент України Петро Порошенко. Він зазначив, що ні йому, ні партії нічого боятися.
 
«Ми діяли в рамках закону, і мета нашого перебування у Верховній Раді lХ скликання — рух країни до ЄС та НАТО. А це й означає верховенство права i рівність усіх перед законом!» — наголосив Порошенко.
 
 
Нардепи від «Опозиційної платформи — За життя» взагалі не голосували за проєкт. «Коли ми голосували за цей законопроєкт у першому читанні, було зрозуміло, що недоторканність також буде знято з президента i суддів. І це був би хороший сигнал для суспільства. Якщо ж знімати недоторканність тільки з депутатів, то їх можна буде «нагинати». Тому ми й не голосували, адже вважаємо, що необхідно знімати недоторканність з усіх». 
 
У свою чергу, перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук заявив про відсутність юридичних підстав говорити про порушення регламенту при внесенні до парламенту законопроєктів щодо внесення змін до Конституції.
 
«Немає жодних юридичних підстав вважати, що ми допустили порушення регламенту. Якщо інші особи так вважають, то в них є повне конституційне право звернутися до Конституційного Суду, і ми й там відстоїмо свою правову позицію», — наголосив Стефанчук.
 
Він також підкреслив, що питання щодо скликання комітетів регулюється як регламентом, так і законом про комітети Верховної Ради.
 
«У статті 48 закону про комітети чітко зазначено, що в міжсесійний період є можливість зібрати комітети, якщо на цьому наполягають більше третини чи половини членів цих комітетів. Вони повернулися і провели засідання комітетів. Немає підстав у голів комітетів не скликати їх засідань», — уточнив Стефанчук.
 
Він також висловився щодо черговості сесій. «Що стосується того, яка це сесія, ще раз підкреслюю, що, згідно з рішенням Кон­ституційного Суду 2003 року, чітко визначено, що є два види сесій: чергові, або ординарні, і позачергові.
 
Перша сесія є черговою сесією, тому що немає іншого. Крім цього, якщо подивитися норми Конституції, там написано: чергові сесії, у тому числі перша», — пояснив Стефанчук.

Де імпічмент президенту?

Законопроєкт про імунітет президента України буде внесено на наступному пленарному тижні Верховної Ради. Про це журналістам у кулуарах парламенту розповів перший заступник голови Верховної Ради, представник президента у парламенті Руслан Стефанчук.
 
«Буквально вже наступного тижня одним із перших законопроєктiв ми вносимо проєкт про імунітет. Це процедура, яка дає можливість притягнення до відповідальності президента України», — зазначив Стефанчук.
 
Окрім цього, Верховна Рада направила до КСУ президентський законопроєкт №1013 «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)».
 
Рішення про ухвалення в цілому відповідної постанови підтримали 337 народних депутатів. Як ідеться в пояснювальній записці до проєкту закону, він має на меті виключити положення статті, згідно з якою винятково адвокат здійснює представництво іншої особи в суді.
 
«У зв’язку з цим пропонується вилучити частину п’ятої статті 131-2 Конституції України, за якою законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів i референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена», — йдеться у пояснювальній записці.

Зеленський подякував депутатам

Після голосування за зняття депутатської недоторканності президент Володимир Зеленський подякував народним депутатам iз фракції партії «Слуга народу» та інших фракцій, які проголосували «за». Подяку народним обранцям глава держави висловив у своєму «Фейсбуцi».
 
«Вступаючи на посаду президента, я говорив: наша національна ідея — об’єднавшись, зробити неможливе. Сьогодні ми отримали підтвердження цьому. 373 голоси за те, що вважалося неможливим понад 20 років, — скасування депутатської недоторканності. Дякую фракції партії «Слуга народу». Дякую також іншим фракціям, які виконали обіцяне своїм виборцям. Дякую депутатам від імені українського народу», — написав Зеленський.
 
Він зазначив, що «ми отримали парламент, у якому депутати не ховатимуться від закону, і суспільство, в якому відтепер не буде «касти недоторканних».
 
«Але це лише початок. Ми будуємо нову Україну, не перемикайтеся!» — закликав президент.