Ватажки «ДНР» влаштували мор риби в головній річці Донбасу Кальміусі

23.08.2019
Ватажки «ДНР» влаштували мор риби в головній річці Донбасу Кальміусі

(Малюнок Івана МИКОЛАЙЧУКА.)

На відміну від села Радово з Єсенінської поеми «Анна Снєгіна», Донецький край небагатий «лесом и водью». Тому треба всіляко зберігати ту малість, що маємо.
 
 
Та всупереч розуму і логіці, ставлення до природи тут наплювацьке, особливо сьогодні, коли нема контролю за станом навколишнього середовища.
 
 
Ручаї, річки, озера та ставки забруднені шахтними водами та комунальними стіканнями. Воно і зрозуміло, до влади прийшли тимчасові, яких стан природи мало цікавить, їм аби «день прожити та ніч протриматися».
 
Для будівництва укріплення вздовж лінії фронту безжалісно вирубуються лісопосадки, родючі поля нівечать окопами та ямами для укриття гармат і танків.
 
А днями відбулася невелика катастрофа: в головній річці Донбасу — Кальміусi — сталася масова загибель риби. Спеціалісти з’ясували, що виною всьому стали викиди у річку фенолу, нафтопродуктів та стічної води. Однак винуватців не знайдено, невідомо, хто злив у річку всю цю гидоту, оскільки працюючих підприємств у «ДНР» — раз, два, та й край...
 
Біда на Кальміусі практично збiглася з випадком на іншому кінці Європи, у Сєвєродвинську, що в Архангельській області РФ. Там трапились не викиди хімічної отрути в море, а дещо гірше — вибух атомного реактора балістичної ракети під час випробувань.
 
Якщо замислитись, то це явища споріднені. До того ж усе проходило за відомою з радянських часів схемою: спочатку пригода замовчується, потім її масштаби зменшуються: мовляв, нічого страшного, це просто технічні негаразди, яких не уникнути під час випробувань нової техніки.
 
Справжні ж розміри того, що трапилося, ще до кінця не визначені, однак відомо, що рівень радіоактивного забруднення атмосфери в районі виріс у багато разів.
 
Не даремно ж спеціалісти назвали це малим Чорнобилем. А кількість загиблих збільшилась до п’яти. Керівництво Росії пообіцяло нагородити загиблих, та чи втішить це їхніх близьких...
 
Звичайно, вибух у Сєвєродвинську i загибель риби в Кальміусі — явища несумісні за масштабом, та їх ріднить та обставина, що природні та соціальні наслідки трагедій непередбачувані.
 
Ніхто не скаже, як ці вибухи (назвемо їх так) позначаться на місцевих жителях, як вони вплинуть на природу та яким буде кінцевий пiдсумок. Тож готуймося до гіршого...