НОВИНИ ПЛЮС

30.07.2019

Чума переповзла на Тернопільщину

Черговий спалах захворювання на африканську чуму свиней (АЧС) минулого тижня зареєстрували в особистому селянському господарстві смт Велика Березовиця Тернопільської області. Застереження опублікувала пресслужба Держпродспоживслужби. Випадок підтверджено результатами дослідження Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. При Тернопільській районній державній адміністрації провели позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, узгоджуючи заходи для ліквідації та попередження небезпечних спалахів. «Ситуація на контролі Держпродспоживслужби області та району. Вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС», — запевняють у відомстві. Нагадаємо, в Житомирській області зареєстрували черговий випадок АЧС незадовго до тернопільського.

Документ на худібку

За півроку в Єдиному державному реєстрі тварин зареєстровано 452 тис. голів великої рогатої худоби, 47,5 тис. голів дрібної рогатої худоби та 390 тис. свиней фізичних осіб. Про це повідомив директор державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Ігор Клименок. Загалом, на початок липня поточного року, за даними Реєстру тварин, кількість наявного поголів’я в Україні складає 3 млн 275 тис. голів великої рогатої худоби та 450,3 тис. голів дрібної рогатої худоби. За словами Ігоря Клименка, з моменту впровадження в дію Єдиного державного реєстру ветеринарних документів на території України через програмний продукт видано понад 257 тис. ветеринарних документів. Для належного функціонування системи обліку сільськогосподарських тварин в Україні важлива готовність власників тварин вести прозоре, чесне, відповідальне господарювання. А імплементація законодавства України до законодавства Європейського Союзу, зокрема — щодо ідентифікації та реєстрації тварин, впровадження новітніх технологій, розробка сучасних інформаційних систем, покликаних забезпечити державного інспектора необхідною інформацією, сприяє створенню належної системи простежуваності обігу і продукції тваринного походження. Впровадження ж Єдиного державного реєстру ветеринарних документів і Національної бази результатів лабораторних досліджень, модернізація Єдиного дер­жавного реєстру тварин якісно впливають на актуалізацію даних реєстрів Держпродспоживслужби, та мінімізують можливі зловживання.

Посуху компенсують

У зв’язку з настанням у низці європейських країн рекордної спеки і пов’язаної з нею посухи Єврокомісія надасть додаткову допомогу агровиробникам, які постраждали внаслідок несприятливих погодних умов. Допомога полягатиме у збільшенні авансів щодо отримання субсидій і послабленні низки правил озеленення. Наприклад, тваринникам можуть дозволити випас худоби на територіях, які зазвичай заборонені для цього. За повідомленням телеканала RTBF, у Бельгії в кількох районах загорілися поля, від найменшої іскри спалахує солома. А 25 липня встановило температурні рекорди: 40,7 °С у Фландрії і 39,7 °С у Брюсселі.

Аграрії затягнуть пояси?

В Україні подорожчало виробництво сільськогосподарської продукції. Як повідомляє Міністерство аграрної політики і продовольства України, у січні-червні 2019 року, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, витрати на виробництво сільгосппродукції зросли на 5,8%. Зокрема, витрати на виробництво продукції рослинного походження — на 19,1%, а тваринницького — на 1,9%. Уточнюється, що витрати вітчизняних підприємств на виробництво сільгосппродукції за рік зросли на 13,2%, а витрати господарств населення скоротилися на 1,1%. Теоретично розвиток вітчизняного агропромислового комплексу підтримується державою шляхом виділення так званих дотацій. Вони відрізняються за напрямами: за утримання молодняку, за покупку вітчизняної сільськогосподарської техніки, за розвиток галузі у вигляді будівництва нових або реконструкції старих тваринницьких комплексів. Торік побудували нові і реконструювали старі тваринницькі об’єкти 15 вітчизняних аграрних компаній, які займаються виробництвом м’яса і молока. Тим часом тільки в 2016 році дотації на аграрне виробництво у 28 країнах ЄС в цілому становили 52,6 млрд євро або по 2 млрд євро в середньому на країну. Українські ж аграрії у 2017 році від держави отримали загалом 6 млрд грн, що в 10 разів менше, ніж в середньостатистичній європейській країні. Як зазначав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов, той факт, що українські виробники в умовах мізерної держпідтримки примудряються конкурувати з іншими країнами і ще якось заробляти, — більше схоже на диво.