Попри заборону чимало фермерів на орендованих полях продовжують випалювати стерню

23.07.2019
Попри заборону чимало фермерів на орендованих полях продовжують випалювати стерню

Іноді підпалена сусідська стерня стає каталізатором пожежі на хлібному полі. (Фото з сайта fakty.com.ua.)

На орендованих полях біля села Дачне Біляївського району на Одещині минулого тижня горіла стерня.
 
 
У цей час там працював трактор, а фермер-орендар у лісосмузі поруч спостерігав за тим, що відбувалося.
 
 
Згідно з офіційним повідомленням, фермера викрили депутат райради Сергій Кузьмук та голова Дачненського мисливського колективу Віталій Головань.
 
 
Вони стверджують, що орендар спеціально таким варварськими методом обробляє землю після збору врожаю.
 
За словами депутата, помітили на полі дим здалеку. Повідомили до пожежної частини та поліції і поїхали на місце. На території, яка вже вигоріла, працював трактор, — дискував ґрунт. А в лісосмузі дійство спокійно споглядав сам орендатор.
 
«На запитання, що відбувається, фермер заявив, що не має до цього відношення і не знає, хто підпалив стерню. Не знав, щоправда, як пояснити, чому на випаленому полі працює його трактор і чому досі не викликав пожежних», — розповів Сергій Кузьмук.
 
Депутат зауважив, що оперативний штаб райдержадміністраці, куди входять представники поліції, ДСНС та інших служб, повинні активізувати превентивні виїзди на територію району, розмовляти з аграріями, щоб у подальшому не допускати подібних ситуацій.
 
Під час спалювання стерні, соломи і пожнивних залишків згорає гумус — найбільш родючий поверхневий шар, унаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту. Разом зі стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки.
 
А на місце корисних бактерій та хробачків приходять патогенні мікроорганізми та бур’яни. Окрім цього, випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях або в лісосмугах, вогонь нерідко перекидається на розташовані поруч житлові та господарські будівлі.