На Харківщині під час збору врожаю на полі виявили саморобний піротехнічний пристрій

10.07.2019
У Сахновщинському районі Харківської області під час збору врожаю на полі виявили саморобний піротехнічний пристрій. 5 липня о 15:29 до Сахновщинського відділу поліції надійшло повідомлення від мешканця села Сугарівське про те, що на пшеничному полі пролунав хлопок та сталося загоряння.
 
Пожежу вдалося ліквідувати самостійно. Як передає відділ комунікації поліції Харківщини, на місце події виїжджала слідчо-оперативна група та фахівці вибухотехнічного управління. На полі правоохоронці виявили предмет, обмотаний скотчем. За висновками експертів, це був саморобний піротехнічний пристрій.
 
Працівники сільськогосподарського підприємства повідомили, що раніше чули схожі хлопки, але уваги цьому не приділяли. Речові докази вилучено та направлено на експертизу.
 
Зовсім недавно, вночі 3 липня, сталася пожежа поблизу села Ново­дмитрівка того ж таки Сахновщинського району на полі площею 25 гектарів. Тоді вигоріло 15 гектарів пшениці. «До гасіння залучалося 8 людей та 4 одиниці техніки, з них від ДСНС — 5 осіб та 1 одиниця техніки», — повідомили рятувальники. Схоже, комусь і досі не дають спокою доглянуті поля місцевих господарств.
Нагадаємо, на Миколаївщині також вигоріло 33 гектари пшениці.
 
Рятувальники позаминулих вихідних двічі гасили пожежі на переджнивних полях. 29 червня о 17:11 до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу пшениці на корені біля села Піски Баштанського району. Рятувальники локалізували та ліквідували пожежу на площі 14 га. Завдяки вжитим заходам не допустили розповсюдження вогню на більшу площу, врятувавши принаймні ще 26 га пшениці.
 
Подібна ситуація виникла незабаром і на полі поблизу села Таборівка Вознесенського району — там горіла пшениця та післяжнивні залишки на приватному полі. Полум’я, яке охопило збіжжя на площі 23 га та 7 га стерні, ліквідували. Рятувальникам вдалося врятувати поряд розташоване поле з пшеницею та соняшником.
 
В обох випадках причина пожежі встановлюється.