Радник Януковича Портнов винайняв охоронців iз МВС і заявив до ДБР про «зраду» Порошенка

22.05.2019
Радник Януковича Портнов винайняв охоронців iз МВС і заявив до ДБР про «зраду» Порошенка

Андрій Портнов одразу після прильоту до Борисполя.

Одіозний високопосадовець часів Януковича, колишній заступник глави адміністрації Президента Андрій Портнов радісно і не побоюючись повернувся до України за день до інавгурації шостого Президента України Володимира Зеленського. Вже протягом першої доби його особистою безпекою почали опікуватися автоматники з поліції охорони, а після офіційного вступу Володимира Зеленського на посаду Президента України Портнов подав заяву до Дер­жавного бюро розслідувань про «державну зраду» Петра Порошенка під час конфлікту в Керченській протоці. 
Виникають питання: хто дав гарантії недоторканності в Україні колишньому втікачу, якою є його місія щодо попереднього керівництва держави і в чиїх інтересах він так сміливо діє. 

Автоматники для «білого і пухнастого»

«Друзі, понад п’ять років я не був у своїй країні. І сьогодні хочу дати впевнений сигнал тисячам людей, які залишили Україну — час повертатися, будувати і відновлювати. Привіт, моя дорога Батьківщина!», — заявив скандально відомий втікач у своєму Тelegram-каналі минулої неділі. 
Нині ж Портнова в Києві усюди охороняють поліцейські з автоматами, тож він почувається у безпеці. Зокрема, в інтерв’ю телеканалу Newsone Андрій Портнов заявив: «Я почуваюся в безпеці. Я заздалегідь звернувся до відповідних організацій у зв’язку з постійними погрозами, які мені надходили. Тому я уклав офіційний договір з органами поліції, і мою охорону забезпечують поліцейські з автоматичною зброєю. Зараз я спокійно пересуваюся по Києву».
 
Вочевидь, він найняв за гроші професійних бодігардів iз Департаменту поліції охорони МВС, адже тільки співробітники цього поліцейського підрозділу мають право на носіння і використання вогнепальної зброї (в тому числі, й автоматичної). 
 
Така впевненість Портнова у власній безкарності й фактична «імпотентність» правоохоронних органів викликала обурення у багатьох громадських активістів та правозахисників. 
 
Тим більше, що й сам Генпрокурор Юрій Луценко дав зрозуміти в соцмережах, що слідство не знайшло доказів вчинення злочину екс-радником Віктора Януковича Андрієм Портновим.
 
Зокрема, в коментарі до посту виконавчого директора Українського інституту майбутнього Віктора Андрусіва про те, що саме через бездіяльність Луценка Портнов повернувся до України, Генпрокурор написав: «А у вас є докази про скоєний ним злочин?».
 
І це тодi, коли лише рік тому — в березні 2018 року — стосовно Портнова слідчi СБУ розпочали кримінальне провадження за статтею «державна зрада». Тоді ж Портнов пообіцяв судитися зі спецслужбою через це.
 
Генпрокуратура ще раніше розшукувала Портнова за звинуваченням у причетності до масових убивств активістів на Майдані у 2014 році. Але досить вправний юрист Портнов, використовуючи законодавчі недоліки, виграв у суді позов до ГПУ про захист честі, гідності та ділової репутації: суд визнав дії Генпрокуратури щодо Портнова «протиправними, весь обсяг інформації про нібито його причетності до трагічних подій на Майдані в лютому 2014-го недостовірним і невідповідним дійсності, зобов’язавши відновити його порушені права».

Помста на замовлення?

Далі більше: одразу після інавгурації Зеленського Андрій Портнов подав до Державного бюро розслідувань заяву зi звинуваченням попереднього Президента України Петра Порошенка у скоєнні злочину, яким вважає наказ відправити у похід кораблі ВМС через Керченську протоку, який закінчився захопленням у полон моряків і кораблів.
 
«Порошенко офіційно втратив недоторканність від кримінального переслідування і годину тому ми направили в Державне бюро розслідувань першу заяву про злочин», — заявив Портнов у понеділок ввечері.
 
За його словами, він вважає Порошенка «причетним до державної зради, спроби захоплення державної влади і перевищення влади і службових повноважень». І додає, що метою подання заяви до ДБР є набуття представниками його команди низки процесуальних прав, «які використовуємо в залежності від офіційної реакції цього органу впродовж декількох днів».
 
Уже зараз простежується намір заявника руками українських правоохоронців і суддів відбілити агресивні дії РФ у Керченській протоці та покласти усю відповідальність на попереднього главу держави. 
 
Тож не дивно, що у своїй заяві до ДБР Портнов стверджує: «Дані дії Петра Порошенка були спрямовані на умисне вчинення провокації агресивних і прогнозованих дій російських військових за час напруженої ситуації і завдання втрат ВМС ЗСУ».
 
На думку одіозного юриста, «такими діями Порошенко навмисно намагався спровокувати введення воєнного стану в країні з метою відстрочення проведення ви­борів Президента».
 
Зрозуміло, що Портнов керується не лише мотивами банальної помсти. От тільки чи він отримав завдання докучати Порошенку безпосередньо з Кремля чи намагається засвідчити свою специфічну «фаховість» так званій Зе-команді та безпосередньо олігарху Ігорю Коломойському? 

ДОВІДКА «УМ»

Андрій Портнов був головним юристом команди Юлії Тимошенко у 2005—2010 роках. Згодом — радником Віктора Януковича у 2011—2014 рр., заступником глави адміністрації Президента Януковича, членом Ради Нацбанку України. 
 
Після Революції гідності Генпрокуратура розшукувала Портнова за звинуваченням у причетності до масових убивств активістів на Майдані у 2014 році. Але вже у листопаді 2014 р. прокуратура всьоме програла Портнову в суді: Печерський райсуд Києва задовольнив черговий позов Портнова до ГПУ та визнав незаконною переписку ГПУ з ЄС щодо Портнова. Суд зобов’язав прокуратуру направити до ЄС лист, яким Євросоюз буде поінформовано «про свої незаконні дії, і направити дане рішення суду протягом 30 днів». 
 
У 2014 р. Портнова було внесено до санкційного списку ЄС, однак екс-посадовець отримав шенгенську візу у Швейцарії. Утім уже у жовтні 2015 року стало відомо, що Суд Європейського союзу, розташований у Люксембурзі, зняв санкції з Портнова, а Печерський райсуд Києва зобов’язав слідство припинити розшук Портнова. 
 
Прокуратура Криму перевіряла причетність Портнова до постанови Верховної Ради Криму під час початку окупації півострова. Але й у цьому випадку Портнов зняв усі обвинувачення через суд.
 
Олігарх Ігор Коломойський заявляв, що Портнов не має стосунку до команди новообраного Президента Володимира Зеленського. Сам Коломойський, як і Портнов, повернувся в Україну після кількарічного перебування поза її межами напередодні інавгурації Зеленського.