25% на 73%: як Зеленський святкував перемогу та якi плани в Петра Порошенка

23.04.2019
25% на 73%: як Зеленський святкував перемогу та якi плани в Петра Порошенка

«Соціологія не давала шансів», — тихо лунає з вуст одного з представників штабу Петра Порошенка.

 

Якнайчіткіше настрої в обох штабах можна було відчути відразу після оголошення перших екзит-полів.

 

О 20-й годині голова Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна на всю країну оголосила результати національного екзит-полу.

 

Можлива похибка становила лише 3%, тому всі зрозуміли: результати будуть остаточними. 

За їх даними, Володимир Зеленський отримав 73,2%, а Петро Порошенко — 25,3%. Після оголошення екзит-полу обидва кандидати у президенти вийшли на сцену своїх штабів. 

Про що говорив Петро Порошенко?

«Ніколи, ніколи не здавайтеся!» — стверджувально вимовив Президент, вийшовши на сцену свого штабу. Під гучні оплески він розпочав свою промову. «Результати екзит-полів дають підстави подзвонити Володимиру Зеленському і привітати його із перемогою», — виголосив Порошенко. Чинний Президент відразу заявляє, що полишить посаду глави держави, адже так вирішив український народ. І водночас виголошує: «Я піду з офісу Президента, але не йду з політики. Буду боротися за Україну. Бо наша команда має захистити здобутки, які ми ви­бороли. Захистити європейську та євроатлантичну стратегію».
 
У залі дехто з прибічників Порошенка починає плакати, дехто ж на цих словах гучно аплодує. Згодом Президент нагадав здобутки, яких вдалося досягти країні за ці п’ять років: безвіз, міцна армія, українська церква, квоти на пісні, книги та телебачення та міжнародна підтримка усього світу: «Наша команда буде захищати продовження режиму санкцій проти режиму Росії. Наша команда буде протидіяти планам Кремля сформувати лояльну для себе більшість під час парламентських виборів. І це ще одна причина, чому я маю залишитися в політиці», — стверджувально говорить Порошенко. Зала довго-довго аплодує. Поруч із Президентом його дружина — Марина. З вуст чинного гаранта лунають слова подяки сім’ї та особисто першій леді.
 
Закінчуючи промову, Президент згадує Вінстона Черчилля і дякує народові України: «Мені тільки залишається висловити подяку народу моєї країни, заради якого я працював усі ці роки. Висловити вдячність за постійну і всебічну підтримку під час моєї служби та численні прояви прихильності. У розумінні Черчилля, а не в розумінні фільму. Я оптиміст і наголошую, що все буде добре, і Україна буде великою країною, успішною країною. Ми з себе точно не будемо знімати відповідальність.  Я буду молитися. Боже, бережи Україну». 

Як святкували у штабі Володимира Зеленського?

На годиннику 20.00 і на сцену під саундтрек  серіалу «Слуга народу» підіймається Володимир Зеленський. Його команда та дружина Олена стоять поруч із кандидатом у президенти. На великому екрані з’являється ведуча телеканала «1+1» Алла Мазур, яка оголошує результати екзит-полу ТСН. За їхнiми даними, 72,2% проти 27,3%.
 
Зеленський перемагає чинного Президента. Оплески, усмішки, радість та крики у штабі переможця. Зеленський цілує дружину і без промови виголошує слова подяки батькам, дружині та дітям: «Ми їм втерли носа. Ми зробили це разом. Поки я ще офіційно не Президент, можу сказати як громадянин України всім країнам пострадянського простору: подивіться на нас — усе можливо!».
 
Після кількох речень Зеленський іде зі сцени у спеціально відведену зону з дипломатами, послами та іноземними ЗМІ. Ближче до 21-30 він знову з’являється перед журналістами, щоб відповісти на запитання. Його запитують про нову команду та Донбас, про закон про мову та вектор розвитку країни. Від початку Зеленський виголошує, що його вже привітав чинний Президент Петро Порошенко: «Якщо мені знадобиться допомога Петра Порошенка, я обов’язково по неї звернусь. У нього багатий досвід. Якщо громадськість скаже, що хоче бачити Порошенка на якійсь посаді, то я подумаю», — заявив Зеленський.
 
Згодом він заявив, що хоче скоротити адміністрацію Президента та позбутись президентських кортежів. Наступним лунає питання щодо подальшої долі Генпрокурора Юрія Луценка. На що Зеленський відповідає журналістам, що — це стара команда, а вони будуть призначати нових людей. «І це стосується не лише пана Луценка», — додає Зеленський.
 
Щодо війни на Донбасі, то в команді новообраного Президента планують працювати в «нормандському форматі», перезавантажувати Мінський процес та розпочати кадрові перестановки. А також пріоритетом визначають — досягти припинення вогню та повернути українських полонених. На питання, відповіді на яке Зеленський довго уникав, «що буде із законом про мову?», він заявив, що захищатиме державну мову. 

Як голосували в областях?

На момент здачі номера у ЦВК було 99, 5% опрацьованих протоколів. Володимир Зеленський, за даними ЦВК, отримав 73,2%, а також перемогу в усіх регіонах України, окрім Львівської області. Там більшість, а саме 63%, проголосувала за Петра Порошенка. Найбільше підтримки Володимир Зеленський (а це понад 80% від загальної кількості виборців) отримав у Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Миколаївській та Харківській областях). А от найміцніша підтримка майбутнього Президента України — в Луганській — 90% голосів та Дніпропетровській областях — 87,25%. 

Реакція світу: Дуда, Макрон, Трамп, Меркель

Одним із перших новообраного Президента привітав президент Польщі Анджей Дуда. Він заявив, що запрошує Зеленського до Польщі та вкотре наголосив на підтримці Польщею Україні. Наступним пролунав дзвінок від Емануеля Макрона. Також ще в неділю ввечері Зеленському зателефонував президент США Дональд Трамп. За чотири години після оголошення результатів екзит-полів президент США заявив про підтримку новообраного Президента. Трамп зазначив, що вибори відбулись мирно і демократично. Він підкреслив непохитну підтримку Сполученими Штатами українського суверенітету та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів і висловив відданість спільній роботі з обраним Президентом Зеленським та народом України задля втілення реформ, зміцнення демократії, підвищення добробуту та викорінення корупції, повідомили у адміністрації президента США. Також зателефонувала і канцлер Німеччини Ангела Меркель, пообіцявши Україні подальшу підтримку уряду Німеччини. Вона підкреслила, що з часу Революції гідності двосторонні відносини між Україною та Німеччиною істотно активізувалися як у політичному, так і в економічному, соціальному та культурному плані. «Стабілізація України та мирне врегулювання конфлікту є для мене так само важливими, як і проведення ключових реформ судової системи, децентралізації і боротьби з корупцією», — зазначила Меркель. Канцлер Німеччини підкреслила, що Берлін і надалі підтримуватиме Україну в боротьбі за її територіальну цілісність. 
 
Глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та президент Європейської Ради Дональд Туск уже в понеділок зранку привітали з перемогою на президентських виборах Володимира Зеленського, заявивши, що він може розраховувати на міцну підтримку Євросоюзом України на шляху реформ i в боротьбі за свою цілісність. А Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Українська держава залишається партнером Альянсу попри зміну Президента. «Україна — це вагомий партнер НАТО, тому ми розраховуємо на продовження співпраці з нею», — наголосив Єнс Столтенберг. Несподіванкою та шоком стали такі оперативні привітання світу для Зеленського  і його команди. Адже такі швидкі привітання є ознакою демократичності та вільного вибору українських громадян. «Україна знову довела, що вона мирна, вільна і демократична. Сподіваюся, Порошенко візьме участь у інавгурації Зеленського. Це буде вагомий жест», — написав відомий аналітик і дипломат Андерс Аслунд. А спецпредставник Держ­депу США з питань України Курт Волкер окремо подякував Порошенку за готовність гідно відступити після поразки. «Ми схвально оцінюємо сміливість Порошенка, який провів Україну через неймовірно складні часи, а також його прихильність до демократичних інституцій в Україні та готовність прийняти волю українського народу», — написав він у ніч на понеділок. 

Чого чекати далі?

Що чекає країну далі — стане відомо лише за кілька місяців. У понеділок зранку з’явилося кілька заяв про те, що в команді Зеленського вже мають кілька напрацьованих законопроектів. А також зазначили, що зниження тарифів і «саджати» людей — це не компетенція президента. «Ви знаєте, що сфера тарифів не знаходиться у сфері компетенції Президента. Але ми вже проаналізували ситуацію, ми бачимо, що ринкова ціна на газ зменшилася, суттєво зменшилася порівняно із зимовим періодом. Якщо ми говоримо про ринкову ціну, то очікування такі, що це має відобразитися на ринку України», — сказав радник Президента Олександр Данилюк.
 
Прокоментували в команді і закон про мову. Спікер виборчого штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков заявив, що єдиною державною мовою в Україні є українська, але її розвиток має бути не за методом батога, а за методом пряника. На питання, чи готова команда Зеленського політично підтримати закон про мову, який наразі розглядає Верховна Рада, Разумков відповів, що для початку парламент має погодити всі правки й ухвалити документ. «Виходячи з позиції Зеленського, яка була озвучена раніше, єдиною державною мовою в Україні є українська мова», — сказав він. «Розвиток і підтримка державної мови — це одна з ключових прерогатив Президента. Але методи мають бути стимулюючими, а не йти за методом батога. Метод пряника дає більше ефективності, у цьо­му питанні зокрема», — додав представник штабу Зеленського.  
 
Як вирішуватимуть ці та інші питання — поки невідомо. Бо досі залишається відкритим питання щодо роботи парламенту, законопроектів про мову та імпічмент Президенту. Адже робота парламентсько-президентської республіки без більшості у Верховній Раді може звести нанівець будь-які спроби новообраного Президента внести законопроекти до Ради. Тому найближчим часом варто придивлятись до того, чи швидко «зеленітимуть» та «перебігатимуть» парламентарії до новообраного Президента у команду.