Із новим тренером київський «Арсенал» швидко позбувся статусу найгіршої команди України

16.04.2019
Із новим тренером київський «Арсенал» швидко позбувся статусу найгіршої команди України

«Шахтар» упевнено тримає чемпіонські позиції — під коток «гірників» потрапила «Зоря». (Фото з сайта upl.ua.)

Зі стартом матчів другого етапу в чемпіонаті країни мало б побільшати інтриги.
 
 
Натомість поки що чи не єдиною привабливою для уболівальників локацією в турнірній таблиці залишається місце на її дні, де, демонструючи неабияке завзяття, «Арсенал-Київ» за кілька турів спромігся позбутися статусу остан­ньої команди першості.
 
 
Цікаво, що з огляду на повільний хід «канонірів» у 2018 році подібного роду явище виглядало малореальним, однак, набравши в шести останніх поєдинках десять залікових балів, паралельно перемігши в одному з них свого прямого конкурента — «Чорноморець», підопічні Ігоря Леонова вже випередили «моряків» у боротьбі за виживання.
 
Минулого «уїк-енду» «Арсенал» здобув другу поспіль перемогу в «аутсайдерському» секстеті. І нехай за матчем команди Леонова проти «Ворскли» на столичному стадіоні «Динамо» слідкувало лише 490 глядачів, цей успіх переоцінити важко. «Усі вважали, що «Арсенал» практично вилетів з еліти. Нашу команду списали з рахунків. Але хлопці — молодці. Вони в кожному матчі доводять протилежне твердження. Якщо вони й надалі так гратимуть, то все буде добре», — сказав очільник «канонірів» Леонов.
 
Натомість «Ворскла», мінімально поступившись у Києві «Арсеналу», зазнала третьої поспіль поразки під керівництвом свого нового наставника Віталія Косовського. Примітно, що в матчі національного Кубка та двох поєдинках ЧУ полтавчани не забили жодного голу. Загалом, у 2019 році полтавські футболісти не виграли ще жодного поєдинку, демонструючи таким чином ознаки свого хворобливого стану.
 
У турбулентну атмосферу останніми днями потрапив і «Львів».
 
Команда, котра в непростому суперництві з «Ворсклою» та «Десною» виборола собі місце в першій шістці з правом позмагатися за участь у єврокубках, несподівано залишилася без головного тренера. Після невдачі в чвертьфіналі Кубка країни власники «Львова» вирішили припинити співпрацю з Юрієм Бакаловим, хоча, більшою мірою, саме завдяки його старанням «Львову» й вдалося потрапити до «єврокубкового» секстету.
 
Варто нагадати, що на тренерський місток «львів’я­нина» Бакалова покликали вже після старту сезону, коли у ФФУ виявили відсутність у його попередника, бразильця Жильмара, необхідної тренерської ліцензії.
 
За короткий період вітчизняний наставник зміг зліпити з новачка елітного дивізіону конкурент­ний колектив, утім у найгарячішу пору, коли на горизонті «Львова» легко можна було розгледіти єврокубки, з незрозумілих причин стежки Бакалова та керівництва клубу розійшлися, й тепер саме «Львів», залишившись без керманича, може стати тим колективом, якому за підсумками баталій у першій шістці не дістанеться місце на міжнародній арені.
 
Схоже, не надто складно буде спрогнозувати й склад призової трійки. «Олександрія», маючи солідну перевагу над переслідувачами, упевнено рухається до своєї першої в історії елітної «бронзи».
 
Так само впевнено тримає курс на чергове чемпіонство й «Шахтар», не дозволяючи своєму одвічному конкуренту скоротити семиочкове відставання. Якщо «гірники» в минулому турі на одному диханні розібралися із «Зорею» — 3:0, то динамівцям довелося серйозно попрацювати над тим, аби в гостях обіграти «Маріуполь».
 
У грі з приазовцями наставнику «біло-синіх» Олександру Хацкевичу довелося знову вирішувати наболіле питання з відсутністю форварда, оскільки Денис Гармаш, котрий останнім часом непогано прижився на новій позиції на вістрі атаки, змушений відбувати чотириматчеву дискваліфікацію за неспортивну поведінку в чвертьфінальному поєдинку КУ проти «Шахтаря». «Визнаю, що був неправий, але чотири матчі — це забагато», — так прокоментував жорсткий вердикт КДК ФФУ Гармаш. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Другий етап. 24-й тур. «Маріуполь» — «Динамо» — 0:1 (Циганков, 73), «Шахтар» — Зоря» — 3:0 (Коваленко, 15 (пен.); Кайоде, 50; Майкон, 90+2), «Львів» — «Олександрія» — 1:2 (Дуарте, 72 — Полярус, 49; Лучкевич, 59; вилучення: Велозо, 73; Приймак, 90+4 (обидва — «Л»)), «Десна» — Карпати» — 2:1 (Картушов, 8; Фаворов, 72 (пен.) — «Швед, 19), «Арсенал-Київ» — «Ворскла» — 1:0 (Калитвинцев, 58; вилучення: Сапай, 82 («В»)), «Чорноморець» — «Олімпік» — 1:1 (Танчик, 62 — Дегтярьов, 40).
Турнірне становище в І-й ші­стці: «Шахтар» — 63, «Динамо» — 56, «Олександрія» — 44, «Маріуполь» — 33, «Зоря» — 32, «Львів» — 30.
ІІ-га шістка: «Десна» — 34, «Ворскла» — 29, «Карпати» — 24, «Олімпік» — 21, «Арсенал-Київ» — 18, «Чорноморець» — 17.
Бомбардири: Мораес («Шахтар») — 17, Циганков («Динамо»), Швед («Карпати») — 14. n