З літа 2019 року українці зможуть безкоштовно проходити діагностику на наявність онкології

09.04.2019
З літа 2019 року українці зможуть безкоштовно проходити діагностику на наявність онкології

Здоровий? Переконайся.

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що кiлькiсть випадків захворювання на рак у найближчі 20 років зросте на 70%.
 
 
В Україні з профілактикою захворюваності на цю хворобу існує низка проблем.
 
 
Тому досить часто люди не мають змоги на початкових етапах діагностувати онкологію.
 
 
«У Європі та світі саме завдяки діагностиці на ранніх стадіях лікарям вдається рано виявити хворобу і таким чином швидше почати лікування. Як результат — значному відсотку пацієнтів вдається одужати»,  — розповідає «УМ» лікар-онколог Стефанія Кіряєва. 
 
У свою чергу, з літа цього року українці зможуть безкоштовно робити скринінгові тести для діагностики онкологічних захворювань на ранніх стадіях. Таку програму запускають у Міністерстві охорони здоров’я і основною метою є попередити хворобу на ранніх стадіях.
 
«У гарантованому пакеті послуг первинної ланки є скри­нінгові тести на рак. Цього літа ми з урядом будемо розвивати програму під назвою «Безкоштовна діагностика», де будуть додаткові тести з раннього виявлення хвороби», — зазначила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
 
Вона також додала, що для тесту на рак необхідно буде піти до свого сімейного лікаря й отримати направлення на безкоштовну діагностику. 
 
За статистикою МОЗу, в Україні більше мільйона онкохворих пацієнтів, і щороку реєструється понад 130 тисяч нових випадків. Наприклад, у 2017 році ця цифра сягнула 143 тисячі. І, за прогнозами ВООЗ, причин для зменшення жахливої тенденції немає не лише в Україні, а й світі.
 
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 8,2 мільйона людей у світі щороку помирають від раку, а це — 13% смертей у світі. Поки онкологія посiдає друге місце у світі за кількістю смертей. Першу позицію незмінно залишають за собою серцево-судинні захворювання.
 
Проте, за прогнозами експертів, із 2020 року ці хвороби можуть помінятися місцями. 
 
Найпоширенішою формою онкології у світі є рак легенів. Як пояснюють спеціалісти, саме куріння лишається найбільш вагомим чинником та є причиною близько 20% випадків смерті від раку легенів. А ось чотири найбільш розповсю­дженi різновиди хвороби — це рак легенів, грудей, кишківника та простати.
 
Саме вони складають 42% усіх випадків захворювань на рак у всьому світі. Україна ж входить до трійки європейських країн із найбільшою кількістю хворих на рак. Перше місце займає Угорщина, а от другу позицію поділяють Росія та Україна. У Міністерстві охорони здоров’я розуміють усі загрози розвитку хвороби і запевняють: роблять усе можливе, щоб покращити показники.
 
«У 2018 році вдвічі збільшилося фінансування на закупівлю препаратів для лікування онкології у дорослих, і на 63% — для лікування раку в дітей. Так, у 2017 році на закупівлю ліків для дорослих виділено 809 млн. грн., у 2016 році — 397 млн. грн., для дітей — 558 млн. грн., у 2016 році — 353 млн. грн.», — зазначили у прес-службі МОЗу. 
 
За словами лікаря-онколога Стефанії Кіряєвої, українці могли б не дати хворобі шансу, якби вчасно зверталися до лікаря, приходили на діагностику та слідкували за своїм способом життя: «Коли я називаю ці три важливі критерії, мені досить часто закидають, що діагностика не завжди ефективна, а слідкувати за харчуванням, не курити та не вживати алкоголь у наш час складно. У відповідь я лише можу запитати людину — а захворіти на рак вам більше подобається? Адже досить часто людина навіть не підозрює, що в неї може бути ця хвороба. І якби українці просто приходили себе перевірити — це вже б убезпечило значний відсоток людей від складного захворювання». 
 
Хоч як це дивно, але хвороба також має статеві особливості. Адже рак легенів є найбільш розповсюдженим видом серед чоловіків у всьому світі, тодi як на рак грудей переважно хворіють жінки. Остання доповідь Всесвітньої організації охорони здоров’я свідчить, що більше 60% нових випадків захворювань реєструють у країнах Африки, Азії, Центральної та Південної Америки.
 
Наприклад, Європа та Північна Америка мають нижчу смертність від раку в порівнянні із загальним числом хворих, тодi як Азія та Африка мають більше число летальних випадків від раку. Споживання алкоголю є найбільш розповсю­дженою причиною смерті у Європі та Америці, а нездорове харчування та надмірна вага стають дедалі вагомішими чинниками ризику в країнах із низьким рівнем прибутків населення.