У харківському дитбудинку №3 місяцями тримали малюків під замком і лікували простроченими пігулками

27.03.2019
У харківському дитбудинку №3 місяцями тримали малюків під замком і лікували простроченими пігулками

Фахівці громадської спілки «Українська мережа за права дитини» озвучили результати непланової перевірки харківського дитбудинку №3, вразивши неймовірними фактами.
 
 
Виявляється, у закладі, де за сотнею дітей за штатом доглядає 172 фахівці, малюки місяцями не виходять на прогулянку, лікуються простроченими пігулками і їдять почорнілу квашену капусту.
 
 
Перше, що здивувало інспекторів, це відсутність у дитячому закладі іграшок. Пізніше з’ясувалося: насправді волонтери буквально засипали сиріт подарунками, проте вихователі тримають їх під замком.
 
 
Дорослим просто ліньки збирати розкидані на підлозі ляльки. З цієї ж причини ніхто не виводить малюків на вулицю і не цікавиться їхнім самопочуттям. В одного немовляти після обстеження знайшли навіть застарілі пролежні.  
 
З гігієною тут теж проблеми, бо замість банних рушників висять зношені ганчірки, а зубні щітки не знайшлися взагалі. Здивувало інспекторів і те, що одяг i канцтовари закриті в групах на замок, зате в зоні повного дитячого доступу перебувають хімічні речовини, оцет та мийні засоби.
 
Стан кухні викликав iще більше обурення. «Тут панує повний безлад, холодильники брудні, стікери на продуктах харчування відсутні, крупи та борошно зберігаються на підлозі у відкритих мішках поруч із олією та брудними целофановими пакетами, — написали вони у своєму звіті. — Крім продуктів, у холодильниках на харчоблоку є купа дивних для дитбудинку продуктів, а саме: давно і невідомо для чого заморожений перець, сало, залишки домашньої консервації сумнівного виду, почорніла квашена капуста».
 
Із «делікатесів» монітори знайшли баранину, але вона не підходить для харчування малюків.
 
Співробітник дитбудинку, який займається закупівлею продуктів, не зміг відповісти на жодне запитання, оскільки на момент приїзду гостей був напідпитку. З такою ж безвідповідальністю тут ставляться до лікування малечі: у маніпуляційному кабінеті знайшли ліки, термін застосування яких давно минув, а в коморі медсестри всі закуплені препарати зберігають у повному безладі.  
 
Справжню причину «важкості» роботи персоналу й неможливості належним чином утримувати дітей представники моніторингової групи зрозуміли тоді, коли, вивчаючи документацію, встановили, що штат працівників штучно збільшений фактично удвічі.
 
Директором будинку дитини впроваджено «чудову» схему відмивання коштів, коли реально наявним у закладі фахівцям приписують начебто відпрацьовані години, гроші за які вони, після отримання заробітної платні, віддають безпосередньо керівництву.
 
«У підсумку, заклад, незважаючи на активність волонтерів та бізнес-структур, занедбаний, брудний, крани та унітази протікають, діти не отримують належної уваги, освіти та розвитку, — підсумували інспектори. — Персонал їхнiми проб­лемами взагалі не переймається, проте керівництво чудово вирішує питання власного збагачення. Але це вже інша історія і нею повинні зацікавитись офіційні структури».