Україна вперше за тривалий час експортувала товарів більше, ніж завезла: до Європи та РФ

20.03.2019
Україна вперше за тривалий час експортувала товарів більше, ніж завезла: до Європи та РФ

У січні нинішнього року вітчизняна зовнішня торгівля вперше за останній час продемонструвала позитивну тенденцію: експорт українських товарів зростає і навіть перевищує імпорт. 
 
 
За даними Державної служби статистики, за підсумками січня 2019 року, експорт товарів з України становив 4,07 млрд. доларів, а імпорт у країну — 4,05 млрд. доларів.
 
 
У порівнянні з першим місяцем 2018 року показники зросли на 9,2% і 0,7% відповідно. Позитивне сальдо таким чином склало 20,9 млн. доларів.
 
 
Цифра доволі красномовна, оскільки рік тому сальдо було негативним і становило мінус 294,1 млн. доларів.
 
 
Найбільше ми експортували недорогоцінних металів i виробів iз них, заробивши на цьому 1,1 млрд. доларів. На другому місці йдуть продукти рослинного походження, які принесли в державу близько одного мільярда доларів.
 
На третьому місці — жири та масла, які дозволили їх виробникам заробити 350 млн. доларів. Зовнішньоторговельні операції проводили з партнерами зi 193 країн світу.
 
Тенденція назагал залишається сталою, хоча продовольча складова трохи зменшується. Торік, нагадаємо, найбільшу частку в експорті становили продовольчі товари і сільськогосподарська продукція: на 18,6 млрд. доларів, що становило майже 40% від загального експорту.
 
Всього ж у 2018 році обсяг зовнішньої торгівлі товарами становив 104 млрд. доларів, що на 12% більше, ніж було у 2017 році. Тоді, як ми пам’ятаємо, ця цифра становила 92,7 млрд. доларів. 
 
Міністерство економічного розвитку і торгівлі порахувало, що наш експорт у країни ЄС зріс на 6,1% і в січні становив 1,8 млрд. доларів.
 
Таким чином, Європейський Союз залишається основним торговельним партнером iз часткою в 44,6% від загального обсягу торгівлі товарами.
 
Втім на ринок ЄС ми продаємо менше, ніж купуємо. Назагал торговельне сальдо з країнами Євросоюзу наразі негативне.
 
Проте найближчим часом ситуація може змінитися: завдяки глибшій інтеграції у Європу зростає й експорт, який уже випереджає традиційні ринки.
 
Так, наприклад, експорт до Польщі практично зрівнявся з експортом у РФ, а в середньому приріст щодо цих країн становить близько 10-15%.
 
Іншими словами, попри війну ми продовжує торгувати з нашим стратегічним ворогом, але при цьому намагаємося переорієнтуватися на Захід. 
 
Експерти пояснюють наш січневий успіх двома складовими. З одного боку — це сприятлива для нас цінова тенденція на світових ринках, тобто, високі ціни на товари, які традиційно експортує Україна.
 
З іншого — у січні «Нафтогаз» не купував газ за кордоном, відтак сальдо одразу ж пішло в плюс. Відтак хороші новини можуть бути тимчасовими.
 
Адже як тільки «Нафтогаз» відновить закупівлю газу задля поповнення запасів у своїх підземних сховищах, а аграрії почнуть закуповувати мінеральні добрива і пальне, ситуація може змінитися на діаметрально протилежну. 
 
Аналітик фінансової компанії «Альпарі» Максим Пархоменко до ситуації ставиться оптимістичніше, констатуючи суттєвий приріст експорту за доволі технологічними групами товарів, як, наприклад, літальні апарати: вдвічі, — до 56 млн. доларів.
 
У цьому переліку також товари органічного хімічного виробництва: + 70%, — до 2,1 млрд. доларів, а також експорт м’яса і риби: вдвічі, — до 20 млн. доларів. 
 
Приємно, що починає відновлюватися металургія: найбільший абсолютний приріст у грошовому вираженні демонструють вироби з чорних металів. Всього ця галузь експортувала на 1,02 млрд. доларів.
 
Збільшився також обсяг експорту деревообробної промисловості, який у січні становив 1,4 млрд. доларів. Зростає також ринок ІТ, і ця галузь, на думку аналітиків, має хороші перспективи для розвитку.