Тернопільський скульптор створює майстерні копії втрачених шедеврів

15.03.2019
Тернопільський скульптор створює майстерні копії втрачених шедеврів

Роман Вільгушинський за роботою. (Фото Олега СНІТОВСЬКОГО, Укрінформ.)

На Тернопільщині завершується багаторічна реставрація однієї з найцікавіших і найцінніших історико-архітектурних пам’яток краю — будівлі міської ратуші в райцентрі Бучач (загалом на неї витрачено вже близько 20 мільйонів гривень із різних джерел).
 
 
Зведена в середині XVIII століття у стилі бароко та рококо (архітектор Бернард Меретин) будівля унікальна тим, що її скульптором був славнозвісний Іоанн Георг Пінзель, якого ще називають Мікеланджело українського бароко.
 
 
Саме його геніальними творіннями була прикрашена ратуша, однак після масштабної пожежі 1865 року від них мало що залишилося.
 
 
Фрагменти на час реставрації будівлі зберігалися у місцевому краєзнавчому музеї. Тепер же відомий тернопільський скульптор, заслужений митець України Роман Вільгушинський відновлює їх за фрагментами, старими фотографіями і малюнками, використовуючи стійкий щодо атмосферних впливів штучний камінь.
 
 
Треба сказати, що у Романа Вільгушинського вже чималий досвід роботи з відродження спадщини Пінзеля. Саме він виготовив копію його скульптури «Святий Онуфрій», яка зберігається у Львівській національній галереї мистецтв, а також придорожні статуї «Богородиця» та «Ян Непомук», що встановлені в Бучачі. 
 
Згідно з архівними джерелами, всього фасад Бучацької ратуші свого часу прикрашали 14 статуй, образів із біблійної та античної міфології. Частково збереглося з них 9, такі, зокрема, як «Геракл роздирає пащу Немейському левові», «Геракл убиває Лернейську гідру», фігури бога морів Посейдона та легендарного Давида, що переміг велетня Голіафа.
 
Заплановано відтворити їх усі. І навіть якби на Бучацькій ратуші з’явилася лише частина втраченого, вона однозначно стане об’єктом великого інтересу туристів з усього світу.