В Аргентині через рік після катастрофи знайшли підводний човен «Сан Хуан»: на борту перебували 44 людини

20.11.2018
Влада Аргентини оголосила минулої суботи триденну жалобу в країні за командою підводного човна ARA San Juan, який зник рік тому. На його борту перебували 44 моряки.
 
Залишки субмарини виявили минулого тижня.
 
«Тепер, після знайдення човна, розпочинається фаза серйозного розслідування з метою виявити правду про причини катастрофи підводного судна», — заявив президент Аргентини Маурісіо Макрі. 
 
Як повідомила аргентинська влада, судно лежить на глибині 800 метрів під товщею води поблизу півострова Валдес в аргентинській провінції Патагонія. Воно було виявлене в південній частині Атлантичного океану за допомогою дистанційно керованого підводного зонда, зазначається в повідомленні ВМС Аргентини.
 
Оперативний центр пошуків перебував на борту американського корабля Ocean Infinity («Безмежність океану»), який орендувала Аргентина у вересні цього року для пошуків зниклого човна.
 
Заява про знайдення залишків ARA San Juan була оприлюднена через два дні після закінчення жалобних урочистостей по затонулому судну з участю родин загиблих членів команди.
 
Підводний човен «Сан Хуан» затонув 15 листопада 2017 року. За хвилину до зникнення командування судна сигналізувало про коротке замикання в батареї акумуляторів.
 
Невдовзі після цього повідомлення в околицях катастрофи було чути звук потужного вибуху. Човен загинув на шляху з порту курортного міста Ушуая, яке розташоване на архіпелазі Вогняна Земля, до свого порту прописки Мар-дель-Плата, що за 400 кілометрів на південь від Буенос-Айреса. 
 
Попри напружені пошуки човна кораблями аргентинського флоту та авіації за підтримки пошукових загонів США, дослідницько-пошукового літака НАСА Р-3 і кількох інших країн місце загибелі судна та його залишки не вдавалось віднайти до останнього часу.