Україна почала нарощувати видобуток власного природного газу

20.11.2018
Україна почала нарощувати видобуток власного природного газу. Так добовий видобуток природного газу в Україні в середині листопада досяг показника 59 млн. кубометрів на добу. 
 
За підсумками жовтня середньодобовий показник видобутку газу становив 58,5 млн. кубометрів на добу, вересня — 57,7 млн. кубів. Найбільше зростання продемонструвала компанія «Укргазвидобування», на яку припадає близько 74% видобутку газу в країні. Ще 20% видобувають приватні компанії і 4% — нафтова компанія «Укр­нафта».
 
Тим часом у Європі заявляють: Україна може стати експортером газу і нафти до країн Євросоюзу. Однак їй необхідно гармонізувати своє законодавство з європейським для того, аби розвиватись.
 
Такої думки, зокрема, дотримується голова представництва ЄС в Україні Хюґ Мінгареллі, який зазначив: для ефеектиного експорту газу і нафти до країн ЄС потрібно створити розгалужену дистриб’юцію та конкуренцію.
 
На його думку, пріоритетом для споживачів мають стати заощадження та економне споживання. Окрім того, на його думку, Україна не може позбутись своїх позицій транзитера, інакше щороку втрачатиме 2-3 мільярди доларів надходжень.
 
Проблему з нашою ГТС, яка може виникнути після запуску газогону «Північний потік–2», Україна намагається розв’язати разом із нашими західними партнерами.
 
За словами очільника НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, вартість української газотранспортної системи оцінюється приблизно в 14 млрд.
 
«Будь-якій керуючій компанії, у якому б форматі вона не була заснована, доведеться забезпечувати державі прибутковість на цей капітал згідно з тією вартiстю, яку встановлює регулятор. Незалежно від формату, треба знайти такий механізм, який цей дохід буде забезпечений державі», — пояснив він, зазначивши: зараз у європейських партнерів немає бажання купувати українську ГТС за такою ціною.