На Одещині бандити тримали в рабстві близько ста людей

14.11.2018
На Одещині бандити тримали в рабстві близько ста людей

94 соцiально незахищенi людини були невiльниками на Одещинi. (Фото Нацполiцiї України.)

Офіцери оперативного підрозділу Південного регіонального управління Держприкордонслужби отримали сигнал про те, що в Овідіопольському районі Одеської області кілька сучасних рабовласників проти волі утримують людей.  
 
 
Цілий комплекс проведених оперативно-слідчих робіт дозволив поліціянтам підрозділу «Крим» ДПС України затримати бандитів та звільнити підневільних.
 
 
Серед затриманих була й молода вагітна жінка у передпологовому стані, якій не надавали медичної допомоги, народити немовля вона була б змушена самотужки в антисанітарних умовах. 
 
Як розповів глава Нацполіції Сергій Князєв, ватажками злочинного угруповання стала сімейна пара: 38-річний громадянин Грузії та його дружина, що має українське громадянство. Вони згуртували навколо себе банду з тринадцяти чоловік, які працювали вербувальниками та наглядачами «рабів». 
 
Людей заманювали в неволю обманом, обіцяючи стабільну щоденну зарплату по 400-500 гривень. Велися на таку брехню в основному соціально незахищені люди, без певного місця проживання.
 
Викинутих на узбіччя життя бідолах вербувальники легко знаходили на околицях місцевого залізничного вокзалу.
 
Як тільки люди перетинали межу створеного бандитами «конц­табору» на території одного з покинутих консервних заводів на Одещині, новим «рабам» пояснювали, що відтепер вони будуть працювати по 13 годин на добу, а за найменший непослух їх будуть бити та садити на ланцюг. 
 
Вербувальники забирали у «рабів» документи і телефони та блокували можливість  хоч якось зв’язатися із зовнішнім світом. Змусити безкоштовно працювати, виконуючи важкі сільськогосподарські роботи на полях просто неба, злочинцям було досить легко. Адже бродягам та жебракам просто нікуди було йти.
 
Жили підневільні люди у саморобних наметах i нетрях, що заросли цвіллю, без питної води та елементарних зручностей. Їжу готували на газових плитках, що становило потенційну небезпеку для їхнього життя та здоров’я.
 
«Сучасні феодали роз’їжджали на автомобілях марки Mercedes i BMW, при собі мали вогнепальну зброю й понад мільйон гривень готівкою, — повідомив глава Нацполіції Сергій Князєв. — При цьому раби їли харчові відходи, які не годилися на продаж, та спали на гнилих матрацах, що кишіли хвороботворними бактеріями».
 
Нині всі оперативні дії проводяться представниками Держприкордонслужби, Національної поліції АР Крим, СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури Автономної Республіки Крим. Показання проти злочинців дають звільнені правоохоронцями люди, серед яких є громадяни України з різних регіонів, зокрема й мешканці Криму.