Провал футбольних градів: збірні Німеччини та Іспанії вибули зі змагань на чемпіонаті світу в Росії

03.07.2018
Провал футбольних градів: збірні Німеччини та Іспанії вибули зі змагань на чемпіонаті світу в Росії

«Дубль» Едінсона Кавані допоміг Уругваю здолати чинних чемпіонів Європи — португальців. (Фото з сайта auf.org.uy.)

На останніх двох «мундіалях» їхні  попередні тріумфатори — Італія та Іспанія — не виходили з групи. Не оминула така доля і володарів світової корони-2014 — німців: останнє місце у квартеті (вперше у історії збірної) і ганебний виліт.

Проблеми «Бундестіму» почалися ще перед турніром — підопічні Йоахіма Льова виграли лише один спаринг: мінімально у Саудівської Аравії. Ще гучнішою стала критика після оголошення складу на форум — наставник «маншафту» несподівано не включив до заявки вінгера «Ман. Сіті» Лероя Сане, який став найрезультативнішим німцем у минулому сезоні. У підсумку — саме бліда гра в атаці стала однією з головних причин провалу чинних чемпіонів.

У поєдинку проти дисциплінованої Мексики «орли» взагалі нічого не показали в нападі, обіграти шведів допомогли холоднокровність та індивідуальна майстерність Тоні Крооса, а матч проти Південної Кореї перетворився на катастрофу. Німці знову не змогли пройти насичену оборону суперника, натомість пропустили зі стандарту. А обрізка біля чужого штрафного голкіпера Нойєра та гол у порожні ворота Сон Хин Міна лише підтвердили невипадковість фіаско.

«Наша гра не була динамічною, ми не показали максимум та не заслужили виходу у «плей-оф», — визнав Йоахім Льов.

Досить рано покинула змагання й Аргентина — фіналіст попереднього «мундіалю». Якщо у групі Мессі і Рохо зуміли виправити ситуацію після розгрому від Хорватії (0:3), то у поєдинку 1/8 проти Франції зусиль Лео (дві передачі) було замало. Героєм «Ле бле» став юний форвард Кіліан Мбаппе, в активі якого — «дубль» і зароблений пенальті. Аргентина їде додому, а Мессі — знову без титулу у збірній.

В один день із зірковим форвардом «Барси» залишив форум і його конкурент із «Реала» Кріштіану Роналду — уругвайці нічого не дали зробити лідеру португальців.

А другою найгучнішою сенсацією після провалу німців стало фіаско Іспанії. «Фурія роха» мала величезну перевагу у зустрічі з росіянами (навіть перевершила рекорд ЧС за кількістю пасів), але награла лише на автогол Ігнашевича. Господарі ж, реалізувавши єдиний момент після гри рукою у штрафному від Піке, дочекалися помилок «червоно-жовтих» у серії пенальті.

«Ми зробили все, що могли. Мені немає в чому дорікнути гравцям. Це футбол, а у футболі буває все. Пенальті — це лотерея, нам у ній не пощастило», — намагався виправдовуватися тренер іспанців Фернандо Йєрро.

А росіяни у дебютному для себе чверть­фіналі зіграють проти хорватів — «картаті» лише у серії «11-метрових» дотиснули данців.

Важливим з огляду на турнірну сітку у другій половині «плей-оф» був матч Англія—Бельгія. У досить нудному поєдинку резервних складів виграли бельгійці, але «левів», схоже, цей результат повністю влаштував. На стадії 1/8 фіналу вони матимуть дуель із потужними колумбійцями, але у разі успіху  далі на них чекатиме переможець пари Швеція—Швейцарія. Натомість у бельгійців на старті «плей-оф» — побачення з не надто грізними японцями, але в наступному раунді існує велика ймовірність їхньої зустрічі з головним фаворитом турніру — Бразилією, для котрої матчі на виліт розпочалися грою проти Мексики.

Японці, до речі, вийшли з групи завдяки принципу «феєр-плей»: представники Азії мали однакову кількість балів та ідентичну різницю забитих/пропущених голів із Сенегалом, але обігнали африканців за рахунок меншої кількості жовтих карток. 


ТАБЛО

Чемпіонат світу-2018. Груповий раунд. 3-й тур. Група С. Данія — Франція — 0:0, Австралія — Перу — 0:2 (Каррільйо, 18; Герреро, 50).
Підсумкове турнірне становище: Франція — 7, Данія — 5, Перу — 3, Австралія — 1.

Група D. Нігерія — Аргентина — 1:2 (Мозес, 51 (пен.) — Мессі, 14; Рохо, 86), Ісландія — Хорватія — 1:2 (Г.Т. Сігурдссон, 76 (пен.) — Бадель, 53; Перішич, 90).
Підсумкове турнірне становище: Хорватія — 9, Аргентина — 4, Нігерія — 3, Ісландія — 1.

Група Е. Сербія — Бразилія — 0:2 (Пауліньйо, 36; Тьяго Сілва, 68), Швейцарія — Коста-Ріка — 2:2 (Джемайлі, 31; Дрміч, 88 — Уостон, 55; Зоммер, 90 (у свої ворота)).
Підсумкове турнірне становище: Бразилія — 7, Швейцарія — 5, Сербія — 3, Коста-Ріка — 1.

Група F. Південна Корея — Німеччина — 2:0 (Кім Йонгвон, 90+2; Сон Хин Мін, 90+6), Мексика — Швеція — 0:3 (Аугустінссон, 50; Гранквіст, 62 (пен.); Альварес, 74 (у свої ворота)).
Підсумкове турнірне становище: Швеція, Мексика — 6, Південна Корея, Німеччина — 3.

Група G. Англія — Бельгія — 0:1 (Янузай, 51), Панама — Туніс — 1:2 (Мерья, 33 (у свої ворота) — Бен-Юссеф, 51; Хазрі, 66).
Підсумкове турнірне становище: Бельгія — 9, Англія — 6, Туніс — 3, Панама — 0.

Група H. Японія — Польща — 0:1 (Беднарек, 60), Сенегал — Колумбія — 0:1 (Міна, 74).
Підсумкове турнірне становище: Колумбія — 6, Японія, Сенегал — 4, Польща — 3.

«Плей-оф». 1/8 фіналу. Франція — Аргентина — 4:3 (Грізманн, 13 (пен.); Павар, 57; Мбаппе, 64, 68 — Ді Марія, 41; Меркадо, 48; Агуеро, 90+3), Уругвай — Португалія — 2:1 (Кавані, 7, 62 — Пепе, 55), Іспанія — Росія — 1:1 (по пен. 3:4; Ігнашевич, 12 (у свої ворота) — Дзюба, 41 (пен.)), Хорватія — Данія — 1:1 (по пен. 3:2; Манджукич, 4 — М. Йоргенсен, 1).