Час брудної білизни: суд між «Нафтогазом» і «Газпромом» може відкрити багато «скелетів у шафах»

20.06.2018
Час брудної білизни: суд між «Нафтогазом» і «Газпромом» може відкрити багато «скелетів у шафах»

Апеляція «Газпрому» на рішення Стокгольмського арбітражу дозволить перевести зазвичай закритий процес у публічну площину. (Фото з сайта delo.ua.)

Сага про судову тяганину між «Нафтогазом України» та російським «Газпромом», судячи з усього, триватиме ще довго.

Рішення шведського апеляційного суду, який 15 червня зупинив переможний для нас вердикт Стокгольмського арбітражу, як виявилося, — не остаточне, а є лише одним із етапів процесу. 

«Газпром» заплатить кожному по 4,4 тис. грн. 

  Як пояснив у одному з телеефірів економічний експерт Борис Кушнірук, про жодну поразку України не йдеться. «Росія робить все, аби не виплачувати весь борг. Хоча його частину ми вже витребували. Зрештою, було би наївно вважати, що Москва погодиться одразу виплатити всю суму після рішення суду. Насправді ж юристи «Газпрому» й надалі чіплятимуться за всі можливі процесуальні тонкощі», — сказав експерт. 
 
Перемога України у Стокгольмі, на думку комерційного директора «Нафтогазу» Юрія Вітренка, — це багато мільярдів доларів. «За формою це відносини між «Нафтогазом» та «Газпромом». Але оскільки «Нафтогаз» — це Національна компанія, єдиним акціонером якої є держава, а держава — це українські родини, вони є кінцевим вигодовинабувачем «Нафтогазу». Тобто вигоду від заробітків «Нафтогазу» по кінцевому рахунку отримують українські родини», — сказав Вітренко. 
 
За його словами, «завдяки» контракту «Тимошенко—Путін», кожна українська родина на кінець минулого року заборгувала «Газпрому» понад 7 тис. грн. за газ, який був отриманий і спожитий в Україні. «І ще 105 тис. грн. кожна українська родина заборгувала за газ, який Тимошенко зобов’язалася купувати у Путіна, і хоча Україна його не купила, бо було непотрібно, за контрактом, мала за цей газ усе одно платити», — нагадав Вітренко, додавши, що рішенням арбітражу борг кожної української родини у 105 тис. грн. було скасовано. Повністю. 
Після всіх рішень Стокгольмського арбітражу вже не ми Росії, а «Газпром» залишився винним кожній українській родині понад 4,4 тис. грн.

Запасаємося поп-корном

«Газпром» оскаржує рішення арбітражу. Росія, за словами Юрія Вітренка, довго заганяла Україну в кабалу, і наш газовий контракт «Тимошенко—Путіна» — тому яскравий доказ. Його ключове положення про оплату навіть не спожитого газу арбітраж визнав кабальним та таким, яке не відповідає принципу «бери-або-плати» в європейських контрактах.
 
«Ми, національна компанія України, перемогли в Стокгольмському арбітражі за обома контрактами. «Газпром» програв нам і за контрактом на поставку газу, і за контрактом на транзит газу. Газпром програє і оскарження. Українські родини не будуть змушені платити «Газпрому» борг ні у 105 тис. грн., ні у 7 тис. грн. Оскільки оскарження рішення трибуналу не відміняє цього рішення, то ми зараз «Газпрому» нічого не винні. Це — результат нашої перемоги у Стокгольмі», — переконаний комерційний директор «Нафтогазу». І пояснює свої подальші дії: «Сьогодні ми зробили подання до апеляційного суду у Швеції, який розглядає оскарження рішення арбітражу. На відміну від арбітражу, правила якого забороняють публічність, подання до апеляційного суду є, як правило, публічними. Тому всі охочі можуть його прочитати — там є багато чого цікавого!», — резюмував Вітренко.