Дара Корній та Любко Дереш стануть головними гостями на Kharkiv BookFest

15.05.2018
У Харкові 18 травня стартує фестиваль Kharkiv BookFest, що проходитиме як серія відкритих для публіки заходів, об’єднаних «книжковою ідеєю».
 
Як повідомив організатор заходу, президент ГК «Фактор» Сергій Політучий, форум потрібен для того, аби літературна тема звучала по всіх регіонах країни. 
 
«Дві найважливіші для національної видавничої діяльності події проходять у Львові та Києві: Львівський книжковий форум і Книжковий арсенал, — констатує Сергій Політучий. — Але ми вважаємо за необхідне дотягнути цю вісь «захід-схід» до Харкова, підкресливши тим самим єдність культурного простору України. Це особливо важливо в сьогоднішніх непростих умовах». 
 
Крім того, вважає голова компанії, такий фестиваль повинен показати роль Харкова у світі української книги, оскільки де-факто місто є найбільшим центром національного книговидання.
 
Тут розташовані чотири з п’яти найбільших видавництв, а поліграфічні потужності фактично покривають потребу з друку всіх книг, що видаються у державі.
 
Розпочнеться цьогорічний фестиваль виставкою плакатів, створених у рамках конкурсу, що був оголошений напередодні заходу. Учасникам запропонували мовою графіки відповісти на запитання: «Навіщо читати книги?»
 
Підказки на кшталт «прокачуй мозок» або «тренуй пам’ять», які розміщені на конкурсній афіші, схиляють митців до популяризації самого процесу читання.
 
Трьом авторам, які виявляться найбільш переконливими у своїй символіці, організатори вручать грошові премії і по кілька книг. Кращі роботи демонструватимуться у виставковому центрі «Бузок», а решта — на книжковому ярмарку «День у Саду», яким завершуватиметься фестиваль. 
 
Головними гостями Kharkiv BookFest стануть письменники Дара Корній — представниця жанру українського фентезі, та Любко Дереш, якого організатори представили як «лідера нового літературного покоління і молодіжного кумира». Зустрічі з обома авторами, вже за традицією, проходитимуть у «Книгарні Є». 
 
Цікавою обіцяє бути і дискусія письменників з учасниками проекту «15х4» — спільнотою молодих вчених і фанатів науки, які планують озвучити масу нетривіальної інформації про книги, читання, друкарські процеси, роботу видавництв тощо. Історичний ракурс цього разу представлятиме Максим Розенфельд із лекцією «Історія французького графічного роману». 
 
Кульмінацією Kharkiv BookFest стане «День у Саду» — великий яскравий ярмарок, на якому кожен знайде для себе книги за смаком та гаманцем: більше ніж 5000 найменувань літератури для дітей, підлітків та дорослих за ціною від 5 гривень.