Огірки дорожчі за м’ясо: з початку року продукти в Україні подорожчали на 11%

11.04.2018
Огірки дорожчі за м’ясо: з початку року продукти в Україні подорожчали на 11%

Фото з сайта znaj.ua. (Від великодніх цін на огірки очі покупців теж побільшали.)

Українські тепличні комбінати різко підвищили ціни на огірки та капусту.
 
 
Істотному подорожчанню місцевої продукції не перешкоджає навіть присутність на ринку огірків із Туреччини і Польщі.
 
 
На кінець минулого тижня господарства відвантажували гладкі огірки по 48-52 гривні за кілограм, або майже на чверть дорожче, ніж тижнем раніше.
 
 
Огірки колючих сортів надходять у продаж по 68-72 гривні, здорожчавши в середньому на 55 відсот­ків. 20 відсотків у ціні додала й рання капуста.
 
Стрибку цін посприяло не лише збільшення попиту перед святковими вихідними, а й істотне подорожчання імпортної продукції, ціни на яку за тиждень виросли в середньому в півтора раза.
 
В підсумку українські тепличні огірки коштують у 1,7-2 рази дорожче, ніж на початку квітня минулого року.
 
Однак багато учасників ринку не виключають, що вже наступного тижня в цьому сегменті варто очікувати цінового зниження.
 
Тим часом, за інформацією проекту «АПК-інформ: овочі і фрукти», тепличні помідори з початку тижня подешевшали в середньому на 5 відсотків: з 55 до 52 гривень за кіло.
 
Йти на цінові поступки господарства змушені навіть в умовах подорожчання імпортних томатів із Туреччини, які з початку тижня зросли в ціні на 18-19 відсотків.
 
Проте й українські тепличники відвантажують томати в середньому на 18 відсотків дорожче, ніж в аналогічний минулорічний період.
 
Утім уже наступного тижня ціни на цю продукцію можуть знизитися ще, бо врожай збільшується.
 
Ціни на яловичину і телятину за останній місяць мало змінилися. Хоч свинина вже й наздоганяє яловичину, а деякі її види навіть переганяють.
 
Голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв констатував, що за останні півроку окремі види м’яса навіть подешевшали: «Сьогодні ціни на м’ясні продукти не викликають занепокоєння. Важка ситуація була влітку й у вересні 2017 року, коли Антимонопольному комітету довелося втручатися в ситуацію. Але після цього ціни на м’ясну продукцію і курятину стабілізувалися».
 
Серед соціальних продуктів яйця та курятина подешевшали найбільше.
 
Інша тенденція на ринку молокопродуктів. Як повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока, глобальний попит на масло залишається високим, що відображається на цінах, які знову підскочили після серйозного зниження у вересні-січні.
 
Не вплинув навіть той факт, що виробництво масла в Європі та США зросло на 2,2-4,3 відсотка. Споживання молокопродуктів у розвинутих країнах постійно зростає.
 
Експерти прогнозують, що в другій половині року існує велика ймовірність повернення рекордних цін на масло.
 
У березні Український молочний індекс, що показує умовну прибутковість виробництва молока в комерційних господарствах, впав відразу на 8,7 відсотка, продовживши негативну тенденцію перших двох місяців року.
 
Нагадаємо, що в Україні споживання молочки населенням знижується останні двадцять років.
 
Підвищення цін впливає на попит паралельно зі зниженням кількості та якості молочної продукції.