Мільйон на малині: чому ягідний бізнес в Україні вигідний лише для «технарів»

06.03.2018
Мільйон на малині: чому ягідний бізнес в Україні вигідний лише для «технарів»

Вирощуванням малини в Україні сьогодні зацікавилося чимало фермерів.
 
Серед них багато таких, хто раніше не займався культивуванням ягід чи й зовсім не має досвіду ведення аграрного бізнесу.
 
А в руках дилетантів очікувані прибутки від інвестицій у перспективне ягідництво обертаються величезними збитками через ігнорування сучасних технологій вирощування та зберігання ніжної продукції. 
 
Як вважає керівник СОК «Файна Поляна» Василь Вега, амбітні «люди з грошима» сьогодні ризикують не тільки власними грошима, а й іміджем України на зовнішньому ринку.
 
А без експорту розвиток малинової галузі в нашій країні майже неможливий.
 
«Не женіться за площами — женіться за якістю. Тільки за неї готовий сьогодні платити покупець. І забувайте про дешеву робочу силу. В Україні професійний агроном та відповідальні сезонні робітники обійдуться вам не дешевше, ніж у Польщі. Без якісного посадкового матеріалу та професійного супроводу дуже важко виростити ягоду, яку можна продати за ціною, що гарантуватиме хоча б мінімальний прибуток», — зазначає підприємець.
 
Проте експерти запевняють, що заробити мільйон гривень на одному гектарі малини можливо.
 
«Ви можете розраховувати на свій мільйон, якщо навчитесь вирощувати малину екстра-якості з продуктивністю 30-35 тонн з гектара, — пояснює Василь Вега. — Ціна за таку ягоду в минулому сезоні сягала 25 гривень за кілограм (0,77 євро/кг) і навіть вище. Такий самий фінансовий результат можна отримати на вирощуванні органічної малини. У неї продуктивність у півтора-два рази нижча, але при належній якості ягоди ціна тримається на рівні 50 гривень за кілограм (1,54 євро/кг)».
 
Згідно з офіційними даними, в період iз липня по січень поточного сезону Україна продала за кордон майже 8 тисяч тонн замороженої малини.
 
Таким чином малина вперше замінила чорницю в рейтингу найбільш експортованих заморожених ягід.
 
Для порівняння: замороженої чорниці експортовано трохи менше 7 тисяч тонн, суниці садової — 2,5 тисячі тонн, а вишні — 1,5 тисячі тонн.
 
Утім, сьогодні виробники замороженої ягоди мають певні проблеми з реалізацією саме замороженої малини. Її запаси лишаються досить великими, хоч інші заморожені ягоди майже повністю розпродали ще до початку нинішнього року.
 
Загалом же, за підсумками минулого року, Україна експортувала малини та ожини  на 72 відсотки більше, ніж у 2016 році.
 
Як повідомляє прес-служба Мінагрополітики, експортна виручка за цією категорією торік склала $0,94 мільйона проти $800 тисяч роком раніше.
 
Найбільшим покупцем українських малини та ожини традиційно лишається Польща — туди їх експортовано на $799,1 тисячі.
 
Також ці ягоди купували Білорусь ($115,2 тисячі), Румунія ($11,8 тисячі), Ізраїль ($10,6 тисячі), Естонія та Молдова. Ввезено було минулоріч в Україну малини та ожини 54,5 тонни (на $34,8 тисячі).
 
У підсумку позитивне торговельне сальдо за цією групою склало 900 тисяч доларів.