Адвокат Аксьонова хотів вивідати секретну інформацію про Північнокримський канал

21.02.2018
Адвокат Аксьонова хотів вивідати секретну інформацію про Північнокримський канал

Прiсної води для Криму в України немає i поки що не буде.

Ангажований Кремлем юрист намагався вивідати інформацію про реальний стан справ на Північнокримському каналі.
 
Документацію під грифом «секретно» забажав отримати адвокат, найнятий захищати в судовому порядку інтереси так званого очільника Республіки Крим Сергія Аксьонова, депутата Держдуми Росії Наталії Поклонської та голови Державної Ради Республіки Крим Володимира Константинова, які вирішили об’єднатися, адже проблему водопостачання Криму за три з половиною роки їм так і не вдалося вирішити.
 
Щорічно анексований півострів зазнає збитків, які обчислюються мільйонами рублів, через брак прісної води.
 
— Адвокат звернувся до нас, щоб отримати інформацію та матеріали щодо припинення водопостачання тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим, — розповів директор Департаменту екології та природних ресурсів Херсонщини Юрій Попутько. — Я помітив, що прізвища, імена, а також по батькові осіб, яким захисник намагається надати допомогу, схожі з даними осіб, причетних до анексії Автономної республіки Крим країною-агресором Російською Федерацією.
 
Отже, мною було прийнято рішення негайно перенаправити цей запит до Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим. Від себе особисто я хотів би порадити цьому адвокату бути  розбірливішим у виборі клієнтів. Також я сподіваюся, що в подальшому він щиро співпрацюватиме з працівниками правоохоронних органів при виконанні покладених на них завдань щодо забезпечення територіальної цілісності України від зазіхань країни-агресора.
 
Нагадаємо, що водопостачання півострова Крим прісною водою з території Херсонщини було припинено навесні 2014 року шляхом перекриття Північнокримського каналу.
 
Понад 60 відсотків фермерських господарств окупованого півострова збанкрутували, багато стратегічно важливих для Криму підприємств були змушені зупинити свою роботу.
 
Так, директор спільного підприємства «Кримрибокомбінат», розташованого в місті Красноперекопськ, визнав, що підвідомче йому виробництво внаслідок цього зазнало збитків на десятки мільйонiв рублів. Красноперекопський рибокомбінат став першим підприємством Криму, яке зважилося судитися з владою України.
 
— У наших штучних водоймах ще за часів Радянського Союзу вирощували коропів, товстолобиків, білих амурів та карасів, але рибне виробництво повністю залежало від подачі води по Північнокримському каналу, — розповів керівник СП «Кримрибокомбінат» Микола Розмислов. — Ще шість років тому наш рибокомбінат входив до п’ятірки найпотужніших виробництв України, а відтепер — руйнується просто на очах через нестачу прісної води... 
 
Адміністрація підприємства передала позовну заяву до Господарського суду Києва. Претензії висувалися до управління Північно­кримського каналу, а також профільного відомства — Державного агентства з водних ресурсів України, співробітники якого приймали рішення про перекриття води в 2014 році.
 
Одна тільки ця компанія бажає відшкодувати збитки на 53 мільйони рублів! А загальна сума збитків у цілому по Криму перевищує десять мільйонів доларів.
 
Відомо, що найняті посіпаками Кремля адвокати активно працюють і з іншими фермерами та підприємцями анексованого півострова для того, щоб подати позовні заяви до держави Україна у міжнародні інстанції, у тому числі й до Європейського суду із прав людини у Страсбурзі.
 
Однак окупантів чекає серйозне розчарування: рiч у тому, що міжнародні організації не визнають Крим територією Російської Федерації, тому жодну позовну заяву від окупантів досі так і не було розглянуто.