На Львівщині запрацював унікальний завод із переробки меду

21.02.2018
У понеділок, 19 лютого, в селі Сопошин Жовківського району відкрили перший на Львівщині завод із переробки меду та продуктів бджільництва ТзОВ «Ренома».
 
Підприємство є експортером українського меду та сприяє підтримці і розвитку регіональних пасічників.
 
До офіційної церемонії долучився також голова Львівської ОДА Олег Синютка, повідомляє прес-служба ЛОДА. «Це єдине підприємство такого ґатунку в області.
 
Інвестиції сягають 20 млн. грн. Тут створять 50 нових робочих місць із хорошою заробітною платою.
 
Це добра опора для громади села — тут зможуть працювати люди і надходитимуть податки до місцевого бюджету»,— зазначив посадовець.
 
До складу виробничих потужностей підприємства входить цех приймання сировини, цех переробки меду та гомогенізації, склад готової продукції, механічна майстерня, котельня з економічними та екологічними котлами.
 
Процес переробки меду доволі складний і трудомісткий. Солодкий трунок потрапляє в цех із рук пасічника, після цього мед подається в камеру декристалізації, де розігрівається до температури 38-39 градусів упродовж певного технологічного часу.
 
Згодом солодку патоку наливають у ванну розкристалізації і потім насосом перекачують через фільтр у гомогенізатор, де він робиться однорідним і має однакові фізико-хімічні властивості. 
 
На кінцевому етапі підприємство отримує акацієвий, липовий, гречаний, соняшниковий, різнотрав’я та ріпаковий мед.
 
Його експортують у Польщу, Австрію, Італію, Канаду. Кожна партія має експертний висновок. Підприємство здатне регулярно поставляти до 1 тис. тонн меду в рік.
 
Проте на цьому на заводі зупинятися не збираються, у планах — створення органічної та промислової пасіки, започаткування виробництва фасованого меду, налагодження виробництва інноваційних лікувально-профілактичних засобів на основі продуктів бджільництва та екологічно безпечних препаратів для бджіл.