Сливовий кисіль і апельсиновий манник: смачні пісні рецепти

21.02.2018
Сливовий кисіль і апельсиновий манник: смачні пісні рецепти

Апельсиновий манник. (Фото Ірини ГУДИМИ.)

Про давню страву, яку готували в піст наші бабусі-прабабусі, — сливовий кисіль із чорносливу, розповіла Ірина Гудима.
 
Ірина Гудима народилася в Тернополі.
 
Зараз у неї — цікавий кулінарний блог, багато його читачів і бажаючих навчитися куховарити.
 
Після одруження Ірина переїхала до чоловіка і відкрила в собі чималі кулінарні здібності, причому впевнена, що це під силу кожному, хто забажає. 
 
«Мабуть, у кожного з нас у дитинстві був справжній сердечний друг. Для мене таким другом був мій дідусь Петро. Разом ми співали нашу улюблену пісню про козака, який любив пироги з сиром більше за свою дівчину — розповідає Ірина.
 
— Будь-яка буденна справа з дідусем перетворювалась на свято. А ще нас поєднувала любов до киселиці. Бабуся часто нам її варила, поки ми з дідусем щось «витворяли», а потім ми всі разом смакували цей корисний десерт (бабуся казала, що він додасть нам сили). Ми з дідусем навіть віршик склали про киселицю (досі його дослівно пам’ятаю):
 
Наварили ми «здоров’я»,
Зараз стигне на вікні.
Будем разом смакувати — 
І дорослі, і малі.
Не страшна й хурделиця, 
Коли є киселиця!».
 
Для киселиці потрібно: 200 г чорносливу без кісточок, літр води, 1-2 столові ложки цукру, 2 столові ложки крохмалю. 
 
«Чорнослив залийте окропом (щоб покрив його), накрийте кришкою і залиште на 10 хвилин, — ділиться рецептом Ірина. — Потім перемеліть усе в блендері (разом з водою, в якій запарювали чорнослив). Долийте літр води, цукор і доведіть суміш до кипіння. Крохмаль розведіть у половині склянки холодної води, вилийте його в киплячий кисіль і, постійно помішуючи, варіть іще 3-4 хвилини. Додайте ще цукор за смаком, якщо любите солодші напої, дайте трішки вистигнути і смакуйте на здоров’я. Я ще з дитинства люблю їсти киселицю ложкою із якимось коржиком. Але і без коржика ця смакота нічого не втрачає!».
 
Пісний апельсиновий манник за рецептом Ірини Гудими також буде чудовим доповненням до киселиці. Як зізнається Ірина, «ніколи б не подумала, що пісний кекс без яєць і масла може бути смачним. А виявляється, може! Вчора подруга пригостила мене пісним апельсиновим манником. Яка ж це смакота! Він м’який, ароматний і дуже апетитний. Я просто не могла не взяти рецепт. Того ж дня спекла манник для своє сім’ї. Радо поділюсь рецептом і з вами».
 
Для пісного апельсинового манника потрібно: 200 г манки, 200 мл апельсинового соку (в мене пішло 3 апельсини, думаю можна взяти і магазинний сік), 200 г борошна, 200 г цукру, 100 мл олії, терта цедра апельсина, чайна ложка соди.
 
Залийте манку соком. Додайте олію, цедру, цукор і гарно перемішайте. Нехай постоїть 30 хвилин, щоб манка набухла.
 
Додайте борошно і соду (не потрібно гасити оцтом, бо апельсиновий сік уже містить кислоту). Викладіть тісто в змащену форму. Духовку нагрійте до 180 градусів і випікайте кекс упродовж 40 хвилин.
 
Кулінарні відкриття в піст особливо цінуються. Смачного пісного!