Фігуристи української збірної невдало проводять свою дебютну зимову Олімпіаду

21.02.2018
Фігуристи української збірної невдало проводять свою дебютну зимову Олімпіаду

Обов’язкова програма української танцювальної пари Олександра Назарова/Максим Нікітін не вразила суддів на Олімпіаді-2018.

На нинішніх зимових Іграх Україну представляє найменша за всю історію незалежності команда її «зимовиків»-олімпійців.
 
Виступи кожного атлета, представників тієї чи іншої збірної уболівальники чекають з особливою увагою.
 
Коли ж вітчизняні спортсмени, умовно кажучи, достроково сходять iз турнірної дистанції у Пхенчхані, ще сумнiше стає за вітчизняний зимовий спорт.
 
У вівторок на льодовій арені Каннина — місті, розташованому по сусідству з Пхенчханом, де на березі Японського моря розташований так званий прибережний кластер спортивної інфраструктури ОІ-2108, — медалі Олімпіади розіграли танцювальні пари.
 
І хоча від наших фігуристів ніхто медалей не очікував, сподівання бодай побачити наших «танцюристів» — Олександру Назарову та Максима Нікітіна — у фінальній частині програми були.
 
На минулорічному чемпіонаті світу вихованці колишнього радянського фігуриста, а нині американського наставника Ігоря Шпільбанда посіли 15-те місце, а на нещодавньому ЧЄ в Москві фінішували на 11-й позиції, відтак мало хто думав, що талановита харківська пара — бронзові призери юніорського ЧС-2015 — не потраплять на Олімпіаді до прохідної «двадцятки».
 
Утім запальна й колоритна композиція за мотивами фільму «Пірати Карибського моря» Назарової та Нікітіна, котру вони мали показати в довільній програмі своєї дебютної Олімпіади й про яку напередодні Ігор тільки було й розмов, у підсумку залишилася поза олімпійським прокатом.
 
«Ми не звикли обговорювати рішення суддів, наша справа — кататися. Але, певно, нам є над чим працювати», — так відреагувала вітчизняна танцювальна пара на своє підсумкове 21-ше місце в короткій програмі.
 
Фігуристи не приховують, що на олімпійському льоду відчували високу відповідальність перед країною.
 
Не виключено, що надмірні емоції й не дозволили дебютантам Ігор пробитися до заключного етапу змагань, які зі світовим рекордом (206,07 бала) виграли канадці Тесса Віртью/Скотт Моїр. 
 
Варто зазначити, що довільну програму у змаганнях танцювальних пар відкатали двоє наших колишніх співвітчизників — випускників харківської школи: Максим Сподирєв, котрий  у парі з Наталією Калішек (14-те підсумкове місце) представляв Польщу, та Аліса Агафонова, котра в дуеті з Альпером Учаром захищала кольори Туреччини (19-те місце). 
 
Так само, як і вітчизняні «танцюристи», обов’язковою програмою обмежився олімпійський виступ найсильнішого українського «одиночника» Ярослава Паніота.
 
Потрапивши на льоду Олімпійської арени в емоційний вихор, учень американської наставниці Теммі Гембл припустився помилок/падінь практично в кожному стрибковому елементі, що закономірно завершилося фінішем на останньому (30-му) місці протоколу.
 
«Зазвичай я емоційно стійкий, і цього не повинно було статися. Тяжко знайти зараз якісь пояснення», — заявив психологічно розбитий Паніот.
 
Натомість японець Юдзуру Ханю по завершенні турніру переживав абсолютно протилежні емоції, адже став першим iз 1952 року фігуристом, котрому вдалося стати олімпійським чемпіоном на двох Іграх поспіль.
 
Відзначимо, що й у змаганнях фігуристів-чоловіків, як то було й в інших «фігурних» дисциплінах на ОІ-2018, не обійшлося без вихованців вітчизняної школи фігурного катання, котрі виходили на лід під прапором іншої країни.
 
Уродженець Києва, дворазовий віце-чемпіон України 2007 та 2008 років 30-річний Олексій Биченко у Пхенчхані був повпредом Ізраїлю й посів 11-ту позицію.
 
Останніми серед фігуристів олімпійські медалі розіграють жінки, де нашу країну представлятиме ще одна дебютантка Білих ігор — Ганна Хниченкова з Дніпра. 
 

МЕДАЛІ

Загальний залік Олімпіади-2018 станом на 20 лютого:
З С Б Разом
1. Норвегія 11 10 8 29 2. Німеччина 10 6 4 20
3. Канада 8 5 6 19
4. Голландія 6 5 3 14
5. Франція 5 4 4 13
6. США 5 3 4 12
7. Швеція 4 3 0 7
8. Австрія 4 2 4 10
9. Південна Корея 4 2 2 8
10. Японія 2 5 3 10...
...18. Україна 1 0 0 1