Кравчук, Кучма і Ющенко пропонують оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови

13.02.2018
Кравчук, Кучма і Ющенко пропонують оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови

Чи почує Порошенко трьох президентів?

Три екс-президенти України — Леонід Кравчук (1991—1994), Леонід Кучма (1994—2005) і Віктор Ющенко (2005—2010) — звернулися до нинішнього глави держави Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.
 
Про це йдеться у відкритому зверненні трьох президентів.
 
«Звертаємося до Вас з проханням підтримати ініціативу щодо оголошення 2018 року Роком затвердження державної мови. Цей крок зміцнить фундамент української державності в такий бурхливий час нашої історії, сприятиме консолідації суспільства і покаже нашим іноземним партнерам нашу твердість і впевненість у власних ідеалах», — йдеться у листі.
 
Автори звернення зазначають, що після оголошення Порошенком 2017-го Роком англійської мови з’явилися «істотні результати для розвитку науки і культури, утвердження нашої країни у світі та незмінності євроінтеграційних прагнень України».
 
Президенти додали, що «в умовах гібридної агресії проти нашої держави, загрози порушення цілісності її території важливим об’єднуючим фактором протидії цьому є утвердження державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».
 
Нагадаємо, що з аналогічною пропозицією ще в грудні минулого року до Президента звернулися учасники ініціативної групи «Першого грудня».
 
Однак глава держави, схоже, їх не почув. Можливо, вдасться догукатися трьом президентам?  
 
Додамо, що нинішній рік для української мови ювілейний. Адже 100 років тому, 24 березня 1918 pоку, після століть гонінь і принижень, було ухвалено закон Центральної Ради про запровадження української мови у банківській і торговій сферах.
 
У ньому, зокрема, вказувалося: «Всякого роду написи, вивіски... повинні писатися державною українською мовою...».
 
А в пункті 3 було вказано ще один важливий момент: «Мовою в діловодстві має бути державна українська». Це було, по суті, перше проголошення української мови державною.