Закон про заборону «бандеризму» може посварити Польщу з Україною та Ізраїлем

02.02.2018
Закон про заборону «бандеризму» може посварити Польщу з Україною та Ізраїлем

Польща із адвоката України в Європі перетворюється на обвинувача... (Фото з сайта znaj.ua.)

Польський Сенат о другій годині ночі з середи на четвер схвалив суперечливий і провокаційний законопроект щодо Інституту національної пам’яті, який в Україні вже назвали законом про «заперечення бандерівської ідеології».

За документ під офіційною назвою «Про внесення змін до закону про Інститут національної пам’яті — Комісію з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів» проголосували 57 iз 82 сенаторів, переважно з правлячої націоналістичної партії «Право і Справедливість» та популістської партії «Кукіз’15», проти голосували 23 сенатори від опозиційних сил, двоє сенаторів утрималися.

Попри численні зауваження опозиції, депутати з польської партії влади «Право і справедливість» дали «зелене світло» суперечливому законові, який був схвалений 26 січня більшістю голосів у нижній палаті парламенту — Сеймі.

Минулим по майбутньому 

Після голосування у Сеймі МЗС України висловило «глибоку стурбованість» та закликало польську сторону до відкритості та конструктивності.
 
«Категорично не сприймаємо чергову спробу нав’язати однобічне трактування історичних подій, у т.ч. некоректного використання в офіційному документі Республіки Польща назви частини території сучасної України», — йдеться у заяві міністерства від 26 січня. У МЗС нагадують, що українці, як і поляки, постраждали від тоталітарних режимів у роки Другої світової війни.
 
«У цьому контексті надзвичайну стурбованість викликає намір зобразити українців винятково як «злочинних націоналістів» та «колаборантів Третього рейху», — зазначалось у заяві зовнішньополітичного відомства.
 
Прийняттю закону в Сенаті передувала багатогодинна дискусія стосовно положень про кримінальне переслідування за приписування польському народові нацистських злочинів, а також за заперечування «злочинів українських націоналістів» проти поляків.
 
Опозиційні сенатори звертали увагу на те, що ухвалений Сеймом закон рясніє суперечностями і недоречностями.
 
Зокрема, вони є в тій частині, яка стосується кримінального переслідування за заперечення «злочинів українських націоналістів».
 
Ці положення були запропоновані популістською партією «Кукіз’15», яка ідеологію українського націоналізму називає «бандеризмом».
 
Польські ЗМІ повідомляють, що сенатори все ж відхилили пропозицію викреслити запис про «злочини українських націоналістів» і не погодилися з пропозицією виключити пункт про позбавлення волі.
 
Для набуття оновленим законом чинності він має бути підписаний президентом Анджеєм Дудою, лояльним до націонал-консерваторів iз «Права і справедливості», які й розробляли поправки до закону.
 
Сам Дуда раніше обіцяв переглянути законопроект та винести свій вердикт після «ретельного аналізу» його фінальної версії.
 
Документ, який уже викликав дипломатичні суперечки Польщі з Україною та Ізраїлем, серед іншого, вводить покарання (штраф або по­збавлення волі строком до трьох років), зокрема, за звинувачення поляків або польської держави у відповідальності за злочини періоду Другої світової війни, скоєні Третім рейхом.

«Уряд розсварив нас з усіма сусідами — німцями, українцями, а тепер — з Ізраїлем»

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху вже виступив із гострою критикою законодавчої новації та пообіцяв не терпіти «викривлення правди, переписування історії чи заперечення Голокосту».
 
В Ізраїлі вважають польський законопроект спробою Польщі відбілити поляків, причетних до злочинів Другої світової. 
 
Один з ізраїльських коментаторів зазначив, що євреї, які гинули в нацистських концтаборах, часто не бачили жодного німецького нациста від їх арешту до смерті в газовій камері, бо всю «роботу» виконували польські колаборанти.  
 
Міжнародні єврейські організації вже обурилися новими положеннями польського законодавства, яке обмежить свободу наукових досліджень про Голокост.
 
У відповідь на закиди Ізраїлю президент Польщі Анджей Дуда у телевізійному інтерв’ю відповів, що поляки не можуть відступити, та додав, що його країна має право «захищати історичну правду».
 
Влада у Києві також закидала Варшаві ще до прийняття закону «політизацію історії» та спробу виставити українців винятково посіпаками нацистів, оскільки раніше Польща визнала Волинську трагедію геноцидом.
 
Сполучені Штати також вбачають протиріччя в документі. «Історія Голокосту складна та болісна. Ми розуміємо, що фрази на кшталт «польські табори смерті» неточні, оманливі та шкідливі», — сказала речниця Державного департаменту США Хізер Науерт.
 
Утім Вашингтон занепокоєний можливою загрозою свободі слова та обмеження наукових досліджень.
 
31 січня Держдепартамент США попросив польський уряд переосмислити законопроект, заявивши, що США стурбовані тим, що законодавство може підірвати свободу слова в країні та викликати дипломатичний бар’єр.
 
Восьмеро американських конгрес­менів з Міжпартійної цільової групи Конгресу США з боротьби з антисемітизмом написали листа президенту Польщі Анджею Дуді.
 
У ньому вони висловили надію, що той застосує вето щодо поправок до закону про Інститут національної пам’яті.
 
У листі конгресмени наголосили: поправки негативно вплинуть на діалог та наукову діяльність щодо злочину Голокосту в Польщі. З критикою змісту оновленого закону виступила низка інших країн.
 
У відповідь на польський законопроект в Ізраїлі збираються розширити чинний закон про заборону заперечення Голокосту.
 
За інформацією ізраїльської газети «Джерусалем Пост», 61 зі 120 депутатів Кнесету підтримують законопроект, згідно з яким Польща буде звинувачена у запереченні Голокосту, якщо новий закон про ІНП набере чинності.
 
Введений в Ізраїлі у 1986 році закон передбачає п’ять років ув’язнення за заперечення Голокосту.
 
Під час дискусій перед прийняттям закону опозиційних депутатів Сенату дивувало, що законом передбачене переслідування за заперечення злочинів, скоєних українськими націоналістами впродовж 1925—1950 років.
 
Політики з опозиції безуспішно намагалися з’ясувати, чим зумовлені саме такі часові рамки, адже більшість цього періоду припадає на радянський час, коли радянська влада люто переслідувала українських націоналістів.
 
Представники польського уряду казали, що це ініціатива партії «Кукіз’15», натомість вони не знають, як відповісти на це питання.
 
«Це чергова міна, на яку ви нас ведете. Я хочу нагадати, що це не депутати партії «Кукіз’15» відповідають за закордонну політику, а уряд», — зауважила у своєму виступі опозиційний сенатор Барбара Здроєвська.
 
«Поясніть, чому ви не усунете цей запис, в якому говорите про нацистські злочини, а не німецькі, про комуністичні, а не радянські, а тут вводимо «злочини українських націоналістів?» — запитувала політик у представника міністерства юстиції. Уряд «Права і справедливості» посварив нас з усіма сусідами — німцями, українцями, а тепер конфлікт з Ізраїлем, і не тільки з Ізраїлем, але це також означає конфлікт зі США, а також iз міжнародними єврейськими організаціями», — зазначив опозиційний сенатор Богдан Борусевич. Він додав, що за новий закон Польща платитиме високу ціну. 
 

ДУМКА З ПРИВОДУ

Ухвалений в Польщі закон містить категорично неприйнятні оцінки і не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею.
 
Так відреагував Президент Петро Порошенко на своїй сторінці у «Фейсбуцi». Він зазначив, що історична правда вимагає відвертої розмови та діалогу, а не заборон.
 
«Оцінки, які містяться в цьому рішенні, є абсолютно необ’єктивними та категорично неприйнятними. Ми насамперед пам’ятаємо наші спільні перемоги і боротьбу проти тоталітарних режимів. Жодне політичне рішення не може замінити історичну правду», — написав Порошенко.