Після Нового року на рахунках Держказначейства раптом стало удесятеро менше грошей

10.01.2018
Завершення новорічних свят принесло українцям не вельми приємну, натомість дуже загадкову новину: сальдо Єдиного казначейського рахунку на 1 січня 2018 року впало в десять разів! 
 
Ще на 1 грудня 2017 року вхідне сальдо становило 54,104 млрд. грн., але вже на 1 січня 2018 року воно значно зменшилось — до 5,099 млрд. грн.
 
Це означає, що в грудні влада витратила не тільки поточні доходи, тобто податки, зібрані в грудні, і кошти запозичень, а й 49 млрд. грн. залишків казначейства.
 
Це мінімальний рівень за останні три роки: менший показник ЄКР був ще на початку січня 2015 року: на рівні 3,008 млрд. грн. А, скажімо, на початку 2016 і 2017 років залишок ЄКР становив 9,017 млрд. грн. і 14,258 млрд. грн., відповідно.
 
На думку експертів, озвучену в ЗМІ, таємниця «пропажі» коштів криється у незадовільному виконанні Державного бюджету минулого року.
 
Оскільки головний кошторис держави верстали на нереалістичних показниках, наприкінці грудня виникла проблема з дефіцитом коштів. За перші десять місяців 2017 року недобір становив близько 39 млрд. гривень. 
 
Приблизно така сума таємничим чином «зникла» із Державного казначейського рахунку.
 
А тому, за версією аналітиків, цілком можливо, що Кабінет Міністрів «позичив» частину коштів, яких йому не вистачало, щоб відрапортувати про успішне закінчення року й успіхи реформ. 
 

НОВОВВЕДЕННЯ

Перешли товар посилкою!
 
Із першого дня нового року почали діяти нові правила ввезення товарів до України. Без сплати мита ви можете мати у своєму багажі товар на суму до 500 євро.
 
Якщо ж людина подорожує літаком, то ця сума зростає удвічі — до 1000 євро. 
 
Водночас з’являються обмеження для так званої «човникової торгівлі». Якщо ви перетинаєте кордон частіше, ніж один раз у 72 години, то обмеження на безмитне ввезення зростає у десять разів. І сплатити мито ви вже будете змушені, якщо у вашому багажі — товар на суму понад 50 євро. 
 
Натомість анонсоване раніше обмеження на безмитну пересилку товарів із-за кордону вартістю понад 150 євро в місяць почне діяти із 1 січня 2019 року.
 
У випадку, коли ви отримали три посилки такою вартістю, нагадаємо, через рік ви будете змушені заплатити податок на додану вартість (20%), мито (10%) та акциз.