Блокування NewsOne: Мураєв звинуватив у переслідуванні адміністрацію Президента

05.12.2017
Приміщення, звідки мовить NewsOne у Києві, заблоковане ветеранами АТО та радикально налаштованими активістами з вечора 3 грудня.
 
Вхід до центрального офісу по вулиці Польова, 21 перекрили люди в камуфляжній формі за допомогою мішків iз піском, а будівлю провокаційного ЗМІ по периметру обнесли колючим дротом. Знімальні групи телеканала заблоковані на парковці, журналісти не можуть ані в’їхати, ані виїхати.
 
Візит гостей на прямі ефіри тимчасово скасований. За тим, що відбувається під стінами NewsOne, стежить поліція, а сам телеканал веде пряму трансляцію блокади їх приміщень.
 
Скандал спалахнув одразу ж після того, як в ефірі телеканала його власник Євген Мураєв назвав Революцію гідності державним переворотом.
 
Деякі українські політики зробили заяви про необхідність чинити тиск на канал аж до його закриття.
 
Глава МВС Арсен Аваков опосередковано причислив Мураєва до когорти негідників, проте закликав протестуючих людей зняти блокаду телеканала через те, що вона робить їм бажану, а загалу — непотрібну рекламу.
 
— Не варто робити з негідників мучеників та страждальців, — заявив Арсен Аваков. — Національна поліція прийме рішення за озвученими власником телеканала NewsOne провокаціями у межах її компетенції.
 
Тим часом Євген Мураєв заявив, що став об’єктом переслідування «людей Корчинського», які отримали гроші від представників адміністрації Президента.
 
За його словами, проблеми в телеканала NewsOne почалися через прямоефірні трансляції подій iз Майдану та відвертих висловлювань політиків.
 
Зокрема, йдеться про виступ Мiхеїла Саакашвілі, який закликав усіх українців вийти на головну площу країни 10 грудня 2017 року.
 
Грузинський реформатор опублікував відеозвернення, в якому заявив, що готовий прийти на допомогу журналістам заблокованого телевізійного канала, незважаючи на те, що «не любить» його власників.
 
— Телеканал NewsOne — єдиний з усіх українських каналів, транслював «Марш за імпічмент» на Майдані, — заявив Мiхеїл Саакашвілі. — Наш найграндіозніший мітинг iз часів останнього Майдану відмовилися висвітлювати представники українського телебачення, проте журналісти NewsOne надали нам інформаційну підтримку. Те, що ми спостерігаємо зараз під будівлею телеканала, який говорить правду, більше схоже на провокацію «тітушок», аніж на дії патріотів своєї країни.
 
Ведуча NewsOne Діана Панченко від імені колективу журналістів звернулася до Президента України Петра Порошенка, а також міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з вимогою захистити свободу слова від «псевдоактівістів».
 
Поки що думки політологів i спостерігачів щодо ситуації кардинально розділилися. Багато хто схиляється до думки, що заборона на діяльність вільного ЗМІ є прямим порушенням не тільки правопорядку, а й нехтуванням закону про свободу слова.
 
Активісти блокади телеканала заявляють, що його власник сам спровокував скандал своїми сепаратистськими висловлюваннями у прямому ефірі та повинен понести відповідальність згідно із законом  через ті провокації, які підштовхують людей до радикальних дій.
 
Речник Національної поліції  Артем Шевченко в понеділок удень повідомив, що правоохоронці не виявили порушень iз боку активістів при блокуванні телеканала NewsOne.