Як оскаржити платіжку за «комуналку»: поради юриста

29.11.2017

Для багатьох українців постає питання: що робити, якщо комунальні послуги, за які вони сплачують, неякісні або не надаються у повному обсязі.

Начальник Головного територіального управління юстиції у місті Києві Станіслав Куценко надасть кілька корисних та практичних порад для читачів «України молодої», як оскаржити платіжку за «комуналку».

Рекомендації стосуються як тарифів на обслуговування будинку, так і оплати за воду, світло та тепло у квартирі.

1. Написати скаргу в компанію, яка зобов’язалася надавати послугу

Це може бути скарга на приватну компанію до районної адміністрації, яка уповноважена впливати на ситуацію, на ЖЕК. Консультацію кваліфікованих юристів, як правильно написати заяву та куди звертатися, ви можете отримати у центрах правової допомоги, що є в кожному обласному центрі. 

2. Об’єднатися з сусідами та робити колективні звернення

Якщо у вашій квартирі, скажімо, немає гарячої води, замість неї з крана тече холодна, а в платіжці вписано оплату як за гарячу, то, найімовірніше, за таку саму воду по несправедливому тарифу платять і ваші сусіди по квартирі чи будинку. У цьому випадку варто об’єднуватися. Напевно, у вашому будинку знайдеться ще хтось, кому не подобається такий стан справ.
 
Насамперед складіть громадянський акт, щоб були і ви, і сусіди, і свідки. Цей акт варто оформити у двох примірниках і віднести і в ЖЕК, і в районну адміністрацію. Щоб на ваше звернення відреагували швидше, має бути кілька таких заяв та актів.

3. Звернутися до Антимонопольного комітету зі скаргою на приватні підприємства, які надають послуги

Деякі обслуговуючі компанії є приватними. А такі як «Київводоканал», «Київенерго», «Укртрансгаз» ще й монополісти. Відповідно, їхню роботу контролює Антимонопольний комітет України. Бувають випадки, коли він виносить певні рішення. Зі скаргами на послуги таких організацій можна звертатися до місцевої влади (якщо ми говоримо про Київ, то це КМДА, та безпосередньо до Антимонопольного комітет).

4. Оскаржувати неправильно нараховану плату в суді

Позовну заяву вам допоможуть оформити юристи центрів правової допомоги. Також передбачено, що люди, які належать до пільгових категорій, можуть отримати безкоштовний правовий супровід у суді, зокрема адвоката. До такої соціальної групи належать пенсіонери, люди з інвалідністю, учасники АТО та члени їхніх сімей, фактично переміщені особи.
 
Важливо знати свої права та їх відстоювати. Звісно, бувають випадки, коли у вашу платіжку внесли якусь велику суму, проте у сусідів та інших користувачів тариф значно менший. Просто неправильно спрацював якийсь акумулятор в адміністрації. І достатньо звернутися до комунальників, зателефонувавши їм чи з’явившись на особистий прийом, як помилку в платіжці швидко виправлять.