Як отримати допомогу при народженні дитини: поради міністра юстиції

31.10.2017
Доброго дня, пане міністре! У нас із чоловіком народилася дитина. Але і я, і чоловік прописані в одному місті, а проживаємо і народжували у другому. Чи можемо ми оформити допомогу тут, де народжували, щоб не їхати 600 кілометрів додому?
Ілона Коршун
 

Хто має право на допомогу?

— Допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини або опікуну, який постійно проживає разом з дитиною.

Куди звернутися?

— До органу соціального захисту населення за місцем реєстрації одного з батьків дитини (опікуна), з яким постійно проживає дитина.
 
Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації.
 
Заява також може бути подана в електронній формі органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання заявника.
 
Зробити це можна через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики (https://e-services.msp.gov.ua/) з використанням електронного цифрового підпису). 
 
Звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать. 
 
Водночас допомога при наро­дженні дитини, не одержана через смерть одного з батьків, якому ця допомога була призначена, виплачується матері (батьку, опікуну) за умови звернення за нею не пізніше ніж через 12 місяців після смерті отримувача допомоги.

Які документи потрібні?

— Для отримання допомоги при народженні дитини за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, який посвідчує особу, подається:
 
1) заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики (наказ Міністерства соціальної політики України від 21 квітня 2015 року № 441 «Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг»);
2) копія свідоцтва про народження дитини;
3) копія рішення про встановлення опіки (подають лише опікуни);
4) видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини (якщо жінка, яка має зареєстроване місце проживання на території України і народила дитину під час тимчасового перебування за межами України).

Який розмір допомоги?

— Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово — в сумі 10 320 гривень. Решта суми виплачується впродовж наступних 36 місяців рівними частинами (по 860 грн. на місяць).

Чи можуть батьків позбавити допомоги?

— Існує низка умов для припинення виплати допомоги:
 
* позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;
* відмова отримувача допомоги від виховання дитини;
* нецільове використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;
* відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;
* тимчасове влаштування дитини на повне державне утримання, крім дітей, які народилися під час перебування матері в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань за умови перебування дитини разом з матір’ю;
* припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;
* перебування отримувача допомоги в місцях позбавлення волі за рішенням суду;
* усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;
* смерть дитини;
* смерть отримувача допомоги;
 
Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу.

Таке рішення приймається безповоротно?

— Рішення про припинення є не кінцевим і виплату допомоги при народженні можуть відновити (крім випадків смерті дитини). Для цього особі, яка здійснює догляд за дитиною, потрібно звернутися протягом 12 місяців після припинення виплати допомоги в орган соціального захисту населення з письмовою заявою.

Хтось контролює, на що витрачають допомогу?

— Контроль за цільовим використанням державної допомоги здійснюється працівниками центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або уповноваженою особою, визначеною виконавчим органом об’єднаної територіальної громади. 
 
У разі встановлення факту нецільового використання коштів зазначені органи подають керівнику органу, який призначив допомогу, пропозиції щодо припинення її виплати.
 
Також у випадку невідвідування матір’ю (батьком, опікуном) дільничного лікаря-педіатра (сімейного лікаря), під наглядом якого перебуває дитина віком до одного року, адміністрація лікувально-профілактичного закладу повідомляє про це орган соціального захисту населення за місцем проживання дитини.
 
По детальну правову консультацію чи допомогу звертайтесь до Координаційного центру з надання правової допомоги:
04053, Україна, м. Київ, вул. 
Січових Стрільців, 73, офіс 312
Телефон: (044) 486-71-06
Телефон/факс: (044) 486-77-45
www.legalaid.gov.ua