Протестна осінь: до чого вже призвела «Велика політична реформа» і чого чекати далі

19.10.2017
Протестна осінь: до чого вже призвела «Велика політична реформа» і чого чекати далі

Другий день опозиційної акції під парламентом почався мирно. Впродовж ночі поставлені намети ніхто не чіпав...

«Велика політична реформа», опозиційна акція, яка розпочалася у вівторок, призвела поки що до того, що реформи як такі зупинилися в принципі.
 
Надто вже неробочим був настрій депутатів у вівторок. Утiм особливі надії вони покладають на традиційний «голосувальний» четвер.
 
Саме сьогодні парламентарії мають розглянути президентський законопроект щодо скасування депутатської недоторканності — а це, власне, і є одна з головних умов мітингарів. 
 
Нагадаємо, що акція під стінами Ради була анонсована ще місяць тому. Організатори з різноманітних політичних проектів та громадських організацій зійшлася на трьох ключових пунктах: антикорупційний суд, новий виборчий закон та зняття депутатської недоторканності.
 
Підтримати ці вимоги вирішили Нацкорпус, «Свобода», Рух нових сил Саакашвілі, політрух Наливайченка, а також ГО, що займаються антикорупційною діяльністю, і партія «Самопоміч».
 
Для всіх них це була добра нагода заявити про себе в контексті наступних виборів. Та й на Банковій до цього мітингу ставились з серйозним побоюванням.
 
Адже стосунки Президента і голови МВС не найкращі, Нацгвардія могла б не стримати ситуацію, а крайнім виявився б Президент як вище уособлення влади.
 
Тим більше що організатори мітингу навіть не виключали захоплення приміщення Ради.
 
Серйозність намірів мало б показати святкування Покрови правими силами, яке, як відомо, зібрало рекордну кількість людей.
 
Але 17 жовтня під парламентом було заледве кілька тисяч протестувальників. Тим часом у самій «будівлі під куполом» йшла погоджувальна рада.
 
На ній «антикорупціонери» Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Дмитро Добродомов, Світлана Заліщук, Юрій Дерев’янко та інші вимагали включити їхні законопроекти до порядку денного цього сесійного тижня.
 
Натомість БПП і НФ говорили, що парламент має розглядати медичну реформу, на яку чекає вся країна, а не закони, за які стоять 2 тисячі людей.
 
Спікер Андрій Парубій нагадав, що лише один iз законопроектів, які вимагають поставити опозиціонери, пройшов профільні комітети.
 
Це був закон про вибори, серед авторів якого є і сам Голова Верховної Ради. Тому він запропонував розглядати спершу медичну реформу, а потім президентський законопроект про зняття недоторканності та виборчу реформу.
 
Молоді опозиціонери були проти і навіть не дали договорити представнику Президента Ірині Луценко, але плани більшості щодо порядку денного змінити не змогли.
 
По обіді в парламенті оголосили перерву, і більшість депутатів залишили будівлю, скориставшись одним із підземних виходів з Ради.
 
На той момент здавалося, що акція починає вичахати, але спокій був оманливим.
 
Під парламентом почалися сутички, під час яких один із правоохоронців ударив по голові чоловіка похилого віку, мітингарі накинулися на нього, проте поліцейського оточили нацгвардійці зi щитами, намагаючись захистити його від натовпу.
 
Ця ситуація стала основним фактором подальшої ескалації. Бо тепер оточеними опинилися кілька десятків силовиків, яких довелося визволяти.
 
Операція переросла у масштабну сутичку, в результаті якої постраждали щонайменше один поліцейський та активіст. Обох на руках винесли до «швидкої».
 
Ще одна сутичка мала місце вже ввечері, а станом на ранок середи ситуація під парламентом була більш-менш спокійною.
 
Під стінами Верховної Ради лишилися стояти намети, частина їх розташована й у Маріїнському парку.
 
Маючи досвід протестів, учасники акції вже облаштували польову кухню. А тим часом під будівлею Ради перебувають кілька сотень нацгвардійців, які наглядають за порядком.
 
На входах в урядовий квартал поліція перевіряє сумки перехожих — цим, однак, контроль за їхнім пересуванням і обмежено. 
 
Сам парламент у середу розглядав численні поправки до медреформи.