Готовність бійців в АТО виконувати поставлені завдання зросла — військові психологи

11.10.2017
Рівень морально-психологічного стану українських військовослужбовців у зоні АТО на даний час визначають як «задовільний», заявляє начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ Олег Грунтковський.
 
«У ході моніторингу, аналізу та цільового опитування особового складу, який виконує завдання у районах проведення АТО, було встановлено, що рівень морально-психологічного стану військовослужбовців визначається як «задовільний», — каже пан Грунтковський.
 
І додає, що готовність українських військових виконувати поставлені завдання зросла в порівнянні з попереднім роком:
 
«Зараз більше 75% військовослужбовців оцінюють себе як повністю готових до виконання завдань, 81% опитаних виказує беззастережну довіру до безпосередніх командирів».
 
За даними ЗСУ, психологічну підтримку в групах внутрішньої комунікації в 2017 році отримали близько 6,5 тисячi військових, у спеціалізованих медзакладах — 2063 осіб, у тому числі за межами України 75 військовослужбовців і членів їхнiх сімей (Македонія, Грузія).
 
Пан Грунтковський наголосив, що в 2017 році кількість порушень і злочинів в армії зменшилася на 9% у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.
 
Крім того, на 36% скоротилася кількість небойових втрат особового складу.
 
Відзначається, що кількість випадків незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами і пов’язаних iз цим злочинів знизилася на 5%, кількість ДТП за участю військовослужбовців зменшилася на 30%, а кількість порушень дисципліни — на 9%. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Бойовики терористичної «ДНР» минулого понеділка впродовж 18 годин вели вогонь у секторі «М», унаслідок чого поранено чоти­рьох захисників України.
 
Під обстрілами з БМП, гранатометів і кулеметів опинилися опорні пункти неподалік Гнутового, Широкиного, Талаківки та Красногорівки.
 
Загалом минулої доби незаконні збройні формування 12 разів порушили режим припинення вогню.
 
На думку речника Міноборони з питань АТО Олександра Мотузяника, російське окупаційне командування на території Донбасу провокує ЗСУ для того, щоб потім звинуватити в порушенні мирних домовленостей i показати це по телебаченню.
 
За його словами, супроводжується все це оперативним прибуттям на місце знімальних груп російських пропагандистських ЗМІ.
 
При цьому перед поширенням російськими ЗМІ ці матеріали перевіряють представники контррозвідки ФСБ РФ для недопущення оприлюднення інформації, яка може вказати на участь кадрових російських військових у зброй­ному конфлікті.