Лікарі від Бога і ангел-рятівник: на Тернопільщині жінці врятували відсічену косаркою ногу

10.10.2017
Лікарі від Бога і ангел-рятівник: на Тернопільщині жінці врятували відсічену косаркою ногу

Людмила Йонга з дочкою Ангеліною та завідуючим травматологічним відділенням Лановецької районної лікарні Володимиром Гульком. (Фото Іванни ГОШІЙ («Нова Тернопільська газета»).)

Сьогодні 48-річна жителька села Гриньки Лановецького району Тернопільщини Людмила Йонга вже помаленьку пробує ходити на милицях, але те, що не втратила ногу, досі вважає дивом.
 
 
А ще вона молиться за здоров’я медиків, яких, вважає, їй сам Бог послав.
 
 
Біда прийшла несподівано — сусід допомагав косити траву біля хати, але досвіду управляти бензокосаркою не мав, тож від необережного руху диск відскочив і відсік жінці ступню так, що вона повисла фактично на самій шкірі.
 
 
А далі пані Людмилі дуже пощастило за цілим збігом обставин. По-перше, її 12-річна донька Ангеліна не злякалася й не розгубилася, а відразу перетягнула мамину ногу вище коліна звичайними синтетичними колготками, щоб зупинити кровотечу.
 
По-друге, село розташоване всього за кілька кілометрів від райцентру, тож «швидка» не забарилася.
 
По-третє, в черговій бригаді були досвідчені фахівці, і вони мали все необхідне, щоб надати потерпілій потрібну допомогу ще по дорозі до лікарні.
 
І, по-четверте, медики Лановецької районної лікарні не злякалися надскладного випадку, в подібних до якого кінцівки нерідко вимушено ампутують навіть у центральних клініках.
 
Успішно провівши операцію найвищої складності, яка тривала понад чотири з половиною години, головний лікар райлікарні Омелян Гулько, завідуючий травматологічним відділенням Володимир Гулько та судинний хірург Тернопільської університетської лікарні Андрій Чорний зробили справжнє диво і таки зуміли врятувати жінці ногу.
 
Як повідомили «УМ» телефоном iз Лановецької лікарні, наразі Людмила Йонга почувається добре, і є надія, що після реабілітаційного періоду зможе повноцінно повернутися до своїх численних сільських турбот.