Чергову баржу з херсонськими кавунами на Київ затримали через спеку

16.08.2017
Чергову баржу з херсонськими кавунами на Київ затримали через спеку

Кавунам Херсонщини першої черги не пощастило з погодою. Супермаркети обіцяють поповнити баштанними другого врожаю.

Строки змістились через те, що виникли проблеми з якістю врожаю: кавуни спікаються на сонці.
 
Як повідомив керівник фермерського господарства Олександр Синенко, наступну баржу з кавунами відправлять із затримкою, бо високі температури вплинули на їх товарний стан.
 
«Готується баржа на 23-24 серпня вже з нових посадок кавуна, хоч планували вантажити на початку цього тижня», — розповів Синенко.
 
Цьогоріч сезон реалізації баштанних стартував із нижчих цін. На традиційному херсонському баштанному ярмарку продавали кавуни від 1,5-2 гривень за кілограм.
 
Дині можна було купити по 4-5 гривень. Але це оптові ціни. І вони як для Херсонщини чималі. У київських супермаркетах кавуни почали продавати по 2-5 грн за кілограм.
 
Дешевші — ті, що з першої баржі. «Ранній кавун уже відійшов, середній — обпікся. Ми зараз очікуємо пізній кавун, це буде кінець серпня- початок вересня», —  пояснює ситуацію директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Олександр Паливода.
 
«Кавуну потрібно, щоб було 20 градусів уночі і 28-30 удень. А у нас температура на поверхні піску досягала 60 градусів… Тобто, стояти на такому піску без взуття неможливо, і, звичайно, кавун, який лежить на ньому, постраждає», — каже керівник фермерського господарства Юрій Покотилов, учасник фестивалю українського кавуна в місті Гола Пристань.
 
Переможці баштанних змагань цього року теж здрібніли: найбільший кавун заважив менше вісімнадцяти кілограмів на тлі минулорічних рекордсменів, які сягали сорока.
 
А ще херсонські фермери в нинішньому сезоні зібрали набагато менше якісного врожаю.
 
Тому вартість кавуна підростає з огляду на несприятливу погоду та створений нею дефіцит. Вже сьогодні ціна на ягоду у супермаркетах суттєво відрізняється: є кавуни і по 15, і по 6 гривень.
 
Нагадаємо, компанія «Нібулон» разом із фермерами Голопристанського та Скадовського районів Херсонщини (компанія «Південний експорт», кооператив «Південний союз», фермерські господарства «Успіх», «Вікторія 8», «Алмаз», «Південна земля», ПП «Олександр Синенко») почала транспортувати баржі з кавунами з Херсонщини до Києва.