На Херсонщині чоловік отримав три роки в'язниці за боєприпас часів Другої світової

28.07.2017
Нововоронцовський районний суд Херсонської області відправив за ґрати мешканця села Біляївка, який п’ять років поспіль зберігав на території свого домоволодіння бронебійний боєприпас iз балістичною головкою, виготовлений ще у фашистській Німеччині.
 
Настільки суворий вирок судді винесли з двох причин: чоловік був раніше судимий, а експертиза довела, що снаряд повністю готовий до використання.
 
За логікою представників правосуддя, теоретично пенсіонер при бажанні міг влаштувати теракт. Здоровий глузд підказує, що справа потрібна для звітності, яку для судів ніхто не відміняв.
 
Засуджений заявив, що не захотів звертатися до правоохоронців зі страху отримати новий термін, однак так вийшло, що сам собі зробив тільки гірше. Під час обшуку снаряд був вилучений оперативниками Нововоронцовського відділення поліції.
 
— Корпус цього снаряда добре зберіг вибухову речовину, придатну для організації потужного вибуху, — підтвердили фахі­вці криміналістичної експертизи ГУ Національної поліції на Херсонщині. — П’ятдесятиміліметровий снаряд PzGr 39 — iз трасером та розривним зарядом — за часів війни з фашистською Німеччиною використовували оператори німецьких танків «Тигр».
 
Враховуючи підвищену небезпеку знахідки, поліція висунула пенсіонеру звинувачення у скоєнні кримінального злочину за статтею 263 КК України («зберігання бойових пристроїв без дозволу»).
 
Санкції цієї статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до семи років. 
 
Уявити собі літню людину як терориста та ще й із боєприпасом часів Другої світової війни в руках — украй складно.
 
Проте, з огляду на той факт, що обвинувачений сам показав поліції небезпечну схованку, а також повністю визнав свою провину, суд дав пенсіонерові мінімальний термін — «лише» три роки позбавлення волі.
 
На даний час боєприпас iз багатим історичним минулим зберігається на складі Херсонської поліції, а пенсіонер уже відбуває свій термін покарання в колонії.