Бункер Больцано: на Тернопільщині з’явився незвичайний туристичний об’єкт

08.06.2017
Бункер Больцано: на Тернопільщині з’явився незвичайний туристичний об’єкт

На фото — бункер Больцано. (Фото зі сторінки Юрія Ништи у «Фейсбуцi».)

Не один рік група тернопільських ентузіастів на чолі з істориком Сергієм Ткачовим докладала зусиль для того, аби наполовину врослий у землю закинутий лісовий бункер став єдиним свого роду в Україні фортом-музеєм.
 
Ідеться про легендарний бункер 132-ї піхотної бригади Больцано (ім’я її командира) часів Першої світової війни, що був важливим оборонним пунктом австрійської армії та Українських січових стрільців.
 
Розташований він біля села Бурканів Теребовлянського району, неподалік славнозвісного паломницького Марійського духовного центру УГКЦ у Зарваниці, тож має стати одним із цікавих туристичних об’єктів.
 
Також силами місцевої влади, зокрема Теребовлянської райдержадміністрації, яка активно долучилася до ре­ставрації бункера, тут планують створити базовий обласний табір для військово-патріотичного вишколу молоді.
 
За словами ініціатора створення форту-музею Сергія Ткачова, так добре збережених аналогічних об’єктів, пов’язаних із діяльністю легіону Українських січових стрільців, в Україні немає.
 
Понад сто років тому його збудували для того, аби створити так званий Бурканівський укріпрайон на правому березі річки Стрипи.
 
З воєнними подіями в цій місцевості, до речі, пов’язані й імена сина Івана Франка Петра, автора слів відомих стрілецьких пісень Романа Купчинського та першої українки, яка здобула офіцерське звання і срібну медаль «За хоробрість», Софії Галечко.
 
Про ці та багато інших цікавих історичних фактів розповідають документи та фотоматеріали, зібрані у не­звичайному музеї.