У Франції заборонили занадто худорлявих моделей

23.05.2017
У Франції заборонили занадто худорлявих моделей

Анорексія доводить організм до повного виснаження. Так завершується хворобливе прагнення «ідеальної» фігури...

У Франції набув чинності закон, який забороняє використання для модних показів та рекламних зйомок занадто худорлявих моделей, повідомляє сайт Міжнародного французького радіо.
 
Французькі парламентарії закон ухвалили ще в січні 2016 року, але нормативні акти стосовно його застосування з’явилися в офіційному виданні уряду Франції Journalofficiel лише у травні цього року. 
 
Отже, відтепер моделей зобов’язують надавати роботодавцям довідку від лікаря щодо загального стану здоров’я, де має бути неодмінно зазначено, що індекс маси тіла (відношення ваги до зросту) перебуває у межах норми.
 
Довідка видається терміном на два роки медиком лікарсько-трудової експертизи з урахуванням норм Все­світньої організації охорони здоров’я.
 
Для прикладу, при зрості 175 сантиметрів дівчина має важити не менше 55 кілограмів. 
 
Міністр охорони здоров’я вказав, що нові норми покликані боротися з розладами харчування та неприйнятними ідеалами про красу.
 
Адже молоді дівчата, які мріють стати моделями чи схожими на них, часто виснажують себе голодом до стану в’язня нацистських концтаборів і піддають загрозі власне здоров’я і життя. 
 
З 1 жовтня цього року фотографії моделей мають почати маркувати спеціальними позначками.  
 
Зображення, на яких зовнішність моделей була змінена за допомогою фотошопу, мають містити позначку photographieretouchеe («ретушована фотографія»).
 
Схожі норми вже схвалені в Італії, Іспанії та Ізраїлі. 
 
Закон дозволятиме лікарям вирішувати, чи модель є занадто худорлявою, беручи до уваги вагу, вік та розміри тіла.  
 
Роботодавці, які будуть порушувати закон, ризикують дістати штраф у розмірі 75 тис. євро або навіть опинитись у в’язниці на півроку.  
 
Міністр охорони здоров’я Франції МарісольТурен заявила, що нові норми продиктовані турботою про здоров’я моделей, а також інших громадян, зокрема молодих жінок. 
 
За даними медиків, у Франції приблизно 600 тисяч молодих людей страждають від харчових розладів, а  40 тисяч молодих французів є хворими на анорексію (виснаження) різних стадій, близько 90% з них становлять молоді жінки.
 
Анорексія стала у Франції другою причиною смертей у віковій групі 15-24 роки після дорожньо-транспортних випадків. 
 
Нові заходи, як заявили в міністерстві охорони здоров’я Франції, покликані покласти край «пропаганді в суспільстві недосяжних ідеалів краси та попередити розповсюдження анорексії серед молоді».
 
Закон ухвалено і для захисту манекенниць, для яких анорексія стала головним фаховим ризиком.
 
Нові правила поширюються не лише на француженок, а й на моделей з інших країн, які працюють у Франції.