Кремль розмістив в окупованому Криму шість ядерних боєголовок — Джемілєв

23.05.2017
Практично з моменту окупації українського Криму Росією експерти заговорили про розміщення на півострові ракетних комплексів та ракет, які дозволяють нести снаряди з ядерною «начинкою».
 
Попри це, у департаменті Головного управління розвідки Міноборони України заявили, що в окупованому Криму немає ядерної зброї, але є її носії.
 
Крім військових експертів, думку щодо розміщення ядерної зброї в Криму висловлювали й лідери кримсько­татарського народу.
 
За словами Мустафи Джемілєва, окупований Крим зараз «перетворено на військову базу».
 
За інформацією контррозвідки Меджлісу, на півострові близько 70 тисяч російських військових та представників ФСБ.
 
«Крим зараз перетворили на військову базу, у нас навіть є інформація, що зараз там шість ядерних боєголовок. Тому розгортати військові дії там дуже небезпечно», — каже Джемілєв.
 
На думку лідера кримських татар, військові дії у Криму можуть призвести до етнічних чисток. 
 
Завезення до Криму ядерної зброї має на меті погрози Заходу, кажуть експерти.
 
Відтак Росія планує укріпити свої позиції, аби в майбутньому не піднімалося питання повернення Криму Україні. 
 
«Кремль абсолютно ігнорує інтереси населення, інтереси півострова як потенційно туристичного регіону і курорту. Москва створює тут військову базу, форпост, який призначений абсолютно не для того, щоб погрожувати Україні, використовує мілітаризацію Криму для погроз Заходу і для укріплення своїх позицій у цьому регіоні, щоб ніколи не піднімалося питання повернення Криму, — каже директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.
 
— Перекидання, можливо, ядерної зброї в Крим, зокрема захоплення українських громадян і проголошення їх шпигунами, а також різні інсинуації проти України — все це пов’язане з одним. Це все — нагадування адміністрації новообраного президента США, що Росія хоче сісти за стіл переговорів на рівних і домовлятися про перерозподіл світу, фактично домовлятися про новий формат відносин із США».