Містичні мільярди: які гроші насправді конфіскував суд у справі Януковича

05.05.2017
Містичні мільярди: які гроші насправді конфіскував суд у справі Януковича

Які такі мільярди? Захист Януковича від усього відхрещується.

Перед вихідними керівна верхівка України надумала побалувати своїх підданих добрими новинами.

Президент України, Генеральний прокурор та голова РНБО відзвітували про повернення 1,5 мільярда доларів, котрі вилучені з активів Віктора Януковича згідно з рішенням суду.

Про цей конфіскат говорять iз 2014 року, але тільки 28 квітня 2017-го з рахунків «Ощадбанку» на адресу Держказначейства почали надходити згадані вище кошти.

Їхнє цільове призначення — військові потреби та соціальні виплати, запевняє Петро Порошенко.

І все було б чудово, якби не одне «але». Ці 1,5 мільярда... існують здебільшого в уявленні тих, хто трубить про чергову «перемогу». 

Звідки у грошей «ноги ростуть»

У листопаді 2016-го голова правління «Ощадбанку» Андрій Пишний дав інтерв’ю виданню «Лівий берег».
 
У ньому він говорив про те, що в його банку лежить більше 1,15 млрд. доларів, пов’язаних з Януковичем.
 
«Дуже значні суми. Більше 1 мільярда 150 мільйонів доларів. Я не можу деякі речі коментувати через банківську таємницю. І прошу це врахувати. Це жорстка вимога закону, а закон — перш за все. Деякі речі, можливо, і хотів би розповісти, але не можу. Загальна сума вже відома. Це і чистий «кеш» на рахунках, і активи в цінних паперах», — говорив Пишний минулої осені.
 
Чому ж ці гроші, про існування яких було відомо давно, так довго не повертали до держказни — питання номер один. Питання номер два: чому рішення про конфіскацію ухвалював Краматорський міський суд Донецької області? За правилами підсудності, цю справу необхідно було розглядати або за місцем розташування органу досудового слідства, або за місцем скоєння злочину — в обох випадках йшлося про Київ, однак ухвалу приймали все-таки на Донеччині. Навіщо такі складності? На думку деяких експертів, для того, щоб полегшити процес оскарження прийнятого рішення. 
 
Нарешті, є й нюанс номер три, який остаточно все заплутує.
 
Як випливає з рішення Краматорського суду, більшу частину «мільярдів Януковича» становлять облігації внутрішньої позики на суму 40 млрд. грн. (у перерахунку на нинішній валютний курс).
 
Вилучені вони були в якогось громадянина Аркадія Кашкіна, що був заарештований СБУ як член угруповання Сергія Курченка за підозрою у спричиненні збитків бю­джету в особливо великих розмірах.
 
Кашкін уклав угоду зі слідством і погодився на співпрацю. Але до чого тут Янукович? І активи Януковича, які, за словами Андрія Пишного, були не у Кашкіна, а в «Ощадбанку»? 
 
Усе це разом узяте виглядає якоюсь суцільною маячнею, в якої немає ані початку, ані кінця.
 
Захист екс-Президента Віктора Януковича запевняє, що ніякого Кашкіна їхній клієнт не знає, і ніякого відношення до цих грошей не має. Утiм в інтерв’ю ЗМІ адвокат Януковича Віталій Сердюк зазначає, що ім’я Кашкіна йому відоме.
 
«Я це прізвище пам’ятаю за справою «Брокбізнесбанку», я там захищав свого клієнта, і саме Кашкін там давав завідомо неправдиві свідчення. Цього разу, мабуть, Кашкін не зовсім добровільно підписав угоду зі слідством. Ймовірно, колись він придбав ці облігації державної позики, які насправді нікому не потрібні. І тепер це його розплата за щось», — припускає Сердюк.
 
А тим часом уже відомо, що Янукович та правники, які на нього працюють, готують позов до суду проти тих, хто озвучував інформацію про конфісковані мільярди.
 
Серед потенційних відповідачів — і Генпрокурор Юрій Луценко.
 
«Підкреслюю: жодних 1,5 мільярда доларів немає. Я, його адвокат, кажу це з повною відповідальністю. У мене на руках є виписки з банківських рахунків Віктора Януковича в «Ощадбанку».
 
За цими документами, на одному його рахунку — 28,78 млн. грн., а на іншому — 2,26 млн. грн.», — коментує Віталій Сердюк для видання «Гордон».

Що далі?

Брифінг, скликаний з приводу «мільярдів Януковича» Генпрокурором Луценком, не додав ясності у всю цю плутанину.
 
Конфісковані кошти, зазначив очільник ГПУ, «належать не фізичній особі Віктору Януковичу», вони «були незаконно акумульовані ним та іншими членами злочинного угруповання, серед яких — бізнесмен Сергій Курченко, екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, колишній перший віце-прем’єр Сергій Арбузов та інші», — сказав Луценко. 
 
Ще один цікавий момент. Як уже вдалося державним органам вилучити мільярди «злочинного угруповання» — без закону про спецконфіскацію, чиє безуспішне ухвалення у Верховній Раді вилилося в окремий сюжет та окрему драматичну епопею?
 
Річ у тім, що гроші Януковича конфіскували не в рамках закону про спецконфіскацію, а за рішенням суду.
 
Саме тому голова РНБО Олександр Турчинов заявив, що у цьому є велика заслуга Генпрокуратури, яка змогла довести в суді необхідність перерахування грошей Януковича до бюджету.
 
Однак усе-таки — що ж піде до бюджету? Облігації чи живий «кеш»? Чиновники вже зараз ділять поки що віртуальні кошти, і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зауважує на «Фейсбуці», що він хоча й згоден із планом Президента (відносно фінансування військових та соціальних потреб), але вважає, що цей конфіскат має покрити також відновлення доріг, будівництво та ремонти шкіл і доріг, а також інші інфраструктурні видатки.
 
А нардеп від «Народного фронту» Антон Геращенко заявляє, що в травні парламент перегляне дохідну частину держбю­джету на поточний рік, щоб перерозподілити конфісковані кошти. 
 
Проте чи не зарано українські депутати та урядовці збираються шикувати?
 
Як уже було сказано, значна частина «мільярдів Януковича» — це облігації внутрішньої держпозики. Іншими словами, держава не отримує реальні гроші, а просто сама собі погасить ці облігації.
 
Наприклад, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що ці ресурси будуть повністю направлені на погашення державного боргу, який уже становить 80% ВВП і на обслуговування якого витрачається 12% державного бюджету.
 
«Вважайте, зараз 711 мільярдів — держборг, потрібно від цієї суми відняти ту суму, в яку оцінюються ці облігації, і борг стане меншим.
 
Але йдеться про те, що це прихована емісія», — говорить експерт в інтерв’ю ЗМІ. 
 
Аналогічної точки зору дотримується і політолог Руслан Бортник, який каже, що з 1,5 «мільярда Януковича» тільки 50-70 млн. доларів є «живими» грошима.
 
Усе інше — папери внутрішньої позики, які на жодні соцвиплати не підуть.
 
«Закінчиться ця справа пшиком. Кашкін або ще хтось заявить, що угоду укладав під тиском абощо. Навіщо це потрібно було так голосно оголошувати Генпрокурору? Це звичайний піар перед довгими травневими вихідними. Людям тепер буде про що поговорити, що обговорити. І, можливо, потрібно піднімати рейтинги влади, тому що скоро можуть бути вибори. Так що це не гроші, це просто піар», — вважає Бортник. 
 
А на думку політолога Андрія Золотарьова, тема повернення «мільярдів Януковича» була для влади стратегічно важливою через брак скільки-небудь вагомих «перемог»:
 
«За відсутності інших успіхів потрібно було показати, що влада не забула про «попередників». Але коли виявилося, що це не гроші Януковича і взагалі не гроші, а облігації, то всім стало зрозуміло, що всі розмови про те, що ці кошти підуть до бюджету — низькопробна, непрофесійна політична пропаганда, яка суперечить реаліям фінансового ринку і взагалі всім законам логіки і здорового глузду».
 
До сказаного й додати нічого, хіба що одне: невже вибори й дійсно на порозі? Бо чимось іншим таку політичну еквілібристику пояснити важко. 
 

ЦИТАТА

Микола ТОМЕНКО,
громадський та політичний діяч України, лідер Громадського руху «Рідна країна»:
 
— Першим абсолютну цифру «української мрії» озвучив 30 квітня 2014 р. Генпрокурор Олег Махніцький на форумі у Лондоні, коли заявив, що Януковичем «було вивезено з України більше 100 млрд. доларів, і лише готівкою у вантажівках він перевіз через кордон не менше 32 млрд. доларів».
 
Днями наша «мрiя» почала ставати реальністю. Турчинов і Луценко просто «розірвали» інформаційний простір повідомленням про конфіскацію у найближчого оточення Януковича 1,5 млрд. доларів, які негайно посилять міць нашої армії та загалом так званого «силового блоку»!
 
І от учора (у середу. — Ред) на сайті Президента читаємо вже уточнену цифру нашої трирічної мрії — 1,1 млрд. доларів, які зміцнять нашу фінансово-банківську систему, а ще 199 млн. доларів у цінних паперах підуть на погашення державного боргу.
 
Отже, велика «українська мрія» за три роки «схудла» у сто разів — iз 100 млрд. доларів до 1,1 млрд.!