Бачити все: КМДА виділила гроші на безкоштовну заміну кришталиків очей для киян

02.03.2017
До Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні, що розташована в столичному медмістечку, я нещодавно потрапив, супроводжуючи батька-пенсіонера на операцію з видалення катаракти й заміни кришталика на штучний, і був вражений величезною кількістю людей, які заполонили відділення.
 
Подібне спостерігав і в наступні післяопераційні дні, навідуючи тата. Ніколи не думав, що серйозні проблеми з очима — настільки масові. 
 
«За бюджетні кошти Києва, за розпорядженням очільника столиці Віталія Кличка, були виділені кошти на безкоштовні кришталики за програмою «Здоров’я киян», — розповідає на моє прохання Оксана Ілюк, лікар-офтальмолог першої категорії, яка безпосередньо проводить операції.
 
— Оскільки ми на бюджеті Києва, то ця акція стосується винятково киян. Кришталики брали не дешеві, а середнього сегменту (спільного швейцарсько-угорського виробництва, Medikontur), вони в чомусь навіть кращі за більш дорогі інші імпортні кришталики. До речі, ціновий «розбіг» вартості кришталиків дуже великий, скажімо є й за 40 тисяч гривень. Будемо сподіватися, що такі акції-закупки будуть відбуватися й у майбутньому, бажано щорічно».
 
Нагадаю, що ще в серпні 2016-го заступник голови КМДА Микола Поворозник публічно заявив, що Департаментом охорони здоров’я КМДА було закуплено 2468 комплектів штучних кришталиків і стерильне обладнання для їх установки на загальну суму 3,5 млн. гривень.
 
«Щороку операції iз заміни кришталиків у середньому потребує кілька тисяч киян. Деякі з них, щоб не чекати у черзі на безкоштовні витратні матеріали, купують їх за власний кошт. Але залишається багато пацієнтів, для яких це досить велика сума», — зауважив чиновник.
 
Наразі більше половини кришталиків, які придбали за міською програмою, уже імплантовано.
 
Єдине, за що потрібно було заплатити пацієнтам (зокрема, мені дали квитанцію на оплату й відправили у сусідню будівлю) — майже 6100 гривень — так це за витратний матеріал (спеціальний ніж для операції, еластичний матеріал та комплект для вакуумної фіксації).
 
У разі успішно проведеної операції людину вже на третій день виписують зi стаціонару, де за нею доглядали (регулярно закапуючи очі) дуже привітні медсестри. 
 
Варто додати, що це вже друга подібна благородна акція КМДА. Уперше декілька років тому було закуплено близько 4 тисяч австрійських кришталиків.
 
І, в першу чергу, оперативне втручання зі зміни кришталиків у Київському центрі мікрохірургії ока роблять пенсіонерам.
 
«Більше 400 кришталиків українського виробництва безкоштовно, — продовжує лікар Оксана Ілюк, — доступні наразі киянам із максимальними пільгами: інвалідам та учасникам війни, чорнобильцям, членам неповних родин та сімей загиблих та інших — закуплено повністю набори. Для цього хворим потрібно записатись і стати в чергу, аби все було максимально чесно й прозоро».
 
Нагадаю, що катаракта — це розповсюджене захворювання, яке характеризується частковим або повним порушенням прозорості кришталика ока.
 
І єдиним ефективним способом лікування катаракти є хірургічне видалення змутнілого кришталика з подальшою імплантацією інтраокулярної лінзи, тобто штучного кришталика.
 
ІОЛ є одним із важливіших досягнень сучасної офтальмології, що дозволяє повністю відновити гостроту зору за суб’єктивними та об’єктивними характеристиками за умови відсутності супут­ньої очної патології.
 
Створення ІОЛ із високоякісних матеріалів дозволяє очікувати неускладненого приживлення штучних кришталиків.
 
Сучасна хірургія катаракти проходить швидко й безболісно та триває 10-15 хвилин під місцевою анестезією. Реабілітація хворого триває 1-3 місяці за умови нагляду та виконання всіх призначень лікаря.
 
Тож раджу скористатися, поки ще є можливість, і відновити зір тим киянам, які ще не знали про таку благородну акцію з боку КМДА та мера Києва — Віталія Кличка.