Наживалася на війні: на Черкащині фіктивна волонтерка виманила 1,5 млн. грн. нібито для бійців АТО

25.01.2017
У черкаському місті Сміла співробітники Служби безпеки України та Нацполіції взяли на гарячому шахрайку, котра наживалася на війні.
 
Місцева мешканка примудрилася збирати кошти з підприємств по всій Україні. 
 
У прес-службі СБУ розповідають, що зловмисниця зареєструвала на своє ім’я фіктивний благодійний фонд.
 
Прикриваючись волонтерством, упродовж 2016 року вона телефонувала на підприємства і просила перерахувати певну суму грошей на рахунок фіктивного «благодійного фонду».
 
Запевняла, що кошти необхідні для надання допомоги підрозділам антитерористичної операції, соціально незахищеним верствам населення та дітям. 
 
Під час телефонних розмов вона представлялася чиновницею різних обласних державних адміністрацій або помічником високопосадовців. А дані про керівників підприємств, кому дзвонила, брала в інтернеті.
 
«Співробітники Харківського управління спецслужби задокументували, що зловмисниця встигла зібрати майже півтора мільйона гривень. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 і 3 ст. 190 та ч. 1 ст. 353 Кримінального кодексу України. Триває досудове слідство», — наголошують у СБУ.
 
І закликають керівників підприємств та організацій бути пильними при наданні благодійної допомоги, а також просять співпрацювати лише з перевіреними благодійними організаціями, які зареєстровані й діють вiдповiдно до вимог українського законодавства.
 
Цікаво, що шахрайка заявила оперативникам, нiбито всі гроші витратила в автоматах гральних салонів. Приміром, розповідала, що поїхала в Київ і там за день на таку гру викинула 240 тис. грн.
 
«Я все програла! У мене взагалі нічого немає!» — зі сльозами на очах запевняла вона співробітників СБУ. 
 
У це не дуже віриться. Тож слідство має довести, куди ж насправді шахрайка поділа таку велику суму грошей і чи працювала вона одна-однісінька.