Злочинна мовчанка: найчастіше хижацьким вирубуванням лісів займаються звичайні українці

21.12.2016
Злочинна мовчанка: найчастіше хижацьким вирубуванням лісів займаються звичайні українці

Люди самі вирізають ліс, що поруч.

Дуже часто українці беруть участь у нелегальних рубках лісу, його вивозять, продають, отримують дохід. Здебільшого все відбувається за мовчазної згоди місцевої влади та громад.
 
Такі висновки за результатами аналізу катастрофічної ситуації зі знищенням лісів в Україні надала прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів.
 
«Цей ліс зазвичай рубають люди, які навколо живуть. Вони проїжджають через село, селище, там, де є сільські, районні ради, де є місцева поліція, інші правоохоронні органи. Насправді у цьому ланцюжку замішані десятки тисяч людей», — розповів міністр екології Остап Семерак, наголосивши, що значною мірою саме від ставлення місцевих громад до вирубки лісу залежить ефективність вирішення цієї проблеми. 
 
«Правила, встановлені за часів уряду Азарова, дозволяли майже легально проводити хижацьке вирубування. Ми змінили їх у жовтні цього року. Уряд підтримав затвердження нових санітарних правил у лісах України. До розробки цих документів ми залучили природоохоронну спільноту. Це був перший і дуже важливий крок. Але потрібно далі шукати інші механізми, щоб врегулювати цей процес, а також змінювати ставлення людей до лісу як до ресурсу», — вважає Семерак.

Міністр також нагадав, що, будучи народним депутатом, голосував за мораторії на експорт лісу-кругляку: «Європа каже, що це не ринкові механізми, коли хтось закривається. Але цей закон діє. І я не бачу достатньої кількості голосів у парламенті, щоб його відмінити. Дискусія триває», — резюмував він.