На Черкащині невідомі порізали газопровід вартістю чотири мільйони гривень

14.12.2016
Днями у черкаському селі Ташлик, біля колишнього хім­складу, люди помітили невідомих чоловіків, які розігрівали автоген. Там же стояв трактор.
 
Селяни запідозрили, що злодії збираються різати недобудований газопровід. Тому й забили на сполох.
 
«Була приблизно 16-та година, коли мені зателефонували й повідомили про таке неподобство. Я набрала «102», аби не допустити цієї крадіжки. В поліції сказали: чекайте, зараз виїдемо. То поки вони їхали, ми з громадою були вже біля хім­складу», — розповідає «Україні молодій» голова Ташлицької сільської ради Ольга Нельга.
 
За словами пані Ольги, разом з нею в район колишнього хімскладу поїхала бригада сільських мисливців, охорона місцевого підприємства, сільські депутати, підтягнулися й селяни.
 
На місці події люди побачили трьох чоловіків віком до 35 років, котрі різали автогеном газові труби, а тракторист стягував їх до однієї купи. 
 
«Вони пояснили нам, що мають документи на придбання цих труб. Договір той, від імені якогось приватного підприємця, дуже цікаво складений. Там виходить, що власник сам у себе ті труби купує», — веде далі голова Ташлика.
 
І додає, що невідомі вже гарно попрацювали над недобудованим газопроводом, оскільки на купі лежали вирізані ізольовані 34 труби довжиною від 10 до 13 метрів. Загалом вони встигли вирізати більше 300 метрів труб.
 
Ольга Нельга пояснює, що ці труби для газопроводу протяжністю 7,54 км  були куплені за державні кошти. Каже, зберігає газету «Урядовий кур’єр» від 28 травня 2009 року, в якій написано, що за рішенням уряду на газопровід «Ташлик—Куцівка» виділено державою 2 млн. грн. і ще 2 млн. грн. — від «Нафтогазу».
 
Перша сума йшла на закупівлю труб, що й було зроблено. А друга сума мала піти на оплату роботи. Тендер на укладання труб, на 700 тис. грн., виграла якась донецька фірма.
 
Роботи були частково виконані й частину труб уклали в землю. А потім влада змінилася, прийшли «регіонали», і кошти перестали надходити.
 
Тож роботи з прокладення газопроводу на цьому зупинилися.
 
«Невідомі якраз і порізали ті труби, котрі лежали на землі», — зазначає голова села, котра вже написала заяву в поліцію про все, що відбулося.
 
Село Ташлик обурене кримінальними діями молодиків і гуде від чуток iз приводу крадіжки. Люди кажуть, що бачили трактор, на якому працювали невідомі, він стояв у одного з місцевих фермерів. Припускають, що він може бути задіяний у цій схемі. У тому, що сталося, наразі розбирається смілянська поліція.
 
Як повідомив «УМ» начальник прес-служби черкаської обласної поліції Дмитро Грищенко, правоохоронці, котрі приїхали на виклик селян, встановили осіб, які вирізали газові труби, вилучили у них обладнання та техніку, якою ті працювали.
 
Наразі поліція вже звернулася до суду, щоб накласти арешт на вилучену техніку, і відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15 (замах на злочин) та ч. 2 ст. 185 (крадіжка). Триває розслідування, котре має з’ясувати всі обставини злочину.
 
«Якщо буде доведено, що це крадіжка, то «героям» кримінального провадження загрожує до 5 років позбавлення волі», — наголошує Дмитро Грищенко. 
 
До речі, селяни у Ташлику ще в ті роки, коли будувався газопровід, об’єдналися у кооператив і збирали на газопровід iз власних кишень по 2-5 тис. грн. Після кримінальної події вони гуртом охороняли вирізані труби, аби їх ніхто не забрав та не вивіз.
 
Ольга Нельга запевняє, що вже є домовленість iз місцевим підприємством, на територію якого мають ці труби перевезти на зберігання.