Європа виділила Україні 60 млн грн для безкоштовної заміни суглобів

30.11.2016
Європейська організація охорони здоров’я виділила 60 мільйонів гривень для реалізації в Україні проекту проведення безкоштовних операцій із заміни колінних та тазостегнових суглобів.
 
Благодійний проект уже стартував у місті Чорноморськ, де пацієнтам проведено десять успішних операцій з установки ендопротезів.
 
А ще майже 90 подібних операцій буде проведено як у Чорноморську, так і у Києві за підтримки медперсоналу з Туреччини та Ізраїлю.
 
До цього медичні операції подібного рівня в Україні були практично недоступні для малозабезпечених людей через дорожнечу імпортних витратних матеріалів.
 
— Переговори про реалізацію цього благодійного проекту в Україні йшли тривалий період, тому я щасливий, що, нарешті, наша благородна місія стала доступна для простих людей, — сказав єврокомісар Європейської організації охорони здоров’я Ігор Гендель. — Хірурги-ортопеди з Туреччини вже проводять безплатні консультації для пацієнтів з України, які гостро потребують допомоги. Особливо приємно відзначити той факт, що для  допомоги іноземним медикам ми змогли надати послуги перекладачів зі знанням медичної термінології.
 
Благодійний проект буде реалізовуватися в Україні двадцять років. За цей час у Чорноморську (Одеська область) планують налагодити виробництво ендопротезів вітчизняного зразка, що дозволить у подальшому істотно знизити загальну вартість операцій із заміни колінних та тазостегнових суглобів.
 
— В Україні досі не було фахівців такої вузької спеціалізації, тому допомога іноземних лікарів дозволить нашим пацієнтам поліпшити якість життя, навіть якщо вони самі з малозабезпечених сімей, — розповіла головний лікар Іллічівської басейнової лікарні на водному транспорті Олена Кузарь. — Лікарі з Туреччини та Ізраїлю не тільки проводитимуть спільні операції з нашими медиками, а й готові організувати майстер-класи для лікарів, щоб вони підвищили свою професійну кваліфікацію.
 
Абсолютно безплатно отримати послуги досвідчених хірургів з України та Туреччини зможуть не тільки громадяни з малозабезпечених сімей, а й учасники АТО. Для отримання більш детальної інформації необхідно звернутися до приймального відділення Іллічівської басейнової лікарні на водному транспорті у Чорноморську.