Распутін у спідниці і корупція: чому південні корейці влаштували бойкот своїй президентці

30.11.2016
Распутін у спідниці і корупція: чому південні корейці влаштували бойкот своїй президентці

Президент Південної Кореї

Президентка Південної Кореї Пак Кин Хє, яку підозрюють у причетності до корупційного скандалу, заявила про готовність піти у відставку.

Про це вона сказала у промові, яку транслювало місцеве телебачення у вівторок, 29 листопада, повідомляє агенція dpa.

За словами очільниці Південної Кореї, вона хоче, щоб парламент ухвалив рішення про її політичне майбутнє.

Пак Кин Хє заявила, що подасть у відставку, як тільки будуть підготовлені заходи, які забезпечуватимуть процес передачі влади без виникнення владного вакууму та урядового хаосу.

Мільйон проти однієї 

Діяльність Пак Кин Хє схвалюють на цей час лише чотири відсотки мешканців Південної Кореї. Це — найнижчий показник для всіх демократично обраних лідерів цієї країни.
 
Але до відставки пані президент змусили не рейтинги, а масові протести населення з вимогами не лише відставки, а й притягнення до суду. 
 
Скандал навколо ймовірної причетності глави держави Пак Кин Хє до корупції набирав обертів поступово. Але вже у суботу, 19 листопада, на вулиці Сеула з вимогами відставки вийшов один мільйон людей.
 
Останньої суботи, 26 листопада, на вже п’ятий по черзі велелюдний протест на вулиці столиці з гаслами «Арештуйте Пак Кин Хє» та «Киньте Пак Кин Хє до в’язниці» вийшли півтора мільйона людей, та ще близько 400 тисяч — на вулиці інших міст Південної Кореї.
 
Південна Корея не знала таких численних вуличних акцій майже тридцять років — iз часів масових виступів за демократизацію наприкінці 80-х.
 
«Очевидно, що Пак Кин Хє — злочинець. Вона не має ні кваліфікації, ані здібностей бути президентом. Вона повинна подати у відставку негайно», — такий загальний настрій корейців висловив один з учасників акції.
 
У центрі скандалу перебуває близька подруга глави держави — шаманка та ворожка Цой Сун Сіль. Вона втерлася в довіру легковірної пані президентки й отримала над главою держави такий вплив, що фактично керувала країною.
 
Її прозвали «корейським Гришкою Распутіним», адже цей неперевершений пройдисвіт свого часу мав величезний вплив на царицю Олександру Федорівну, дружину російського царя Миколи ІІ. Фаворит цариці (а деякі історики стверджують, що й її коханець) в останні роки правління Миколи ІІ став чи не най­впливовішою людиною того часу.

Керувала й багатіла 

Політичний скандал у Південній Кореї вибухнув після того, як наприкінці жовтня журналісти знайшли у сміттєвому баку Сеула планшет iз 200 таємними державними документами 2012—2014 років, зокрема 44 чернетками промов Пак Кин Хє.
 
З’ясувалося, що промови президента правила її подруга Цой Сун Сіль. Вона не мала жодного відношення до держслужби.
 
Слідчі підозрюють її у втручанні в державні справи і використанні свого становища задля отримання фінансової вигоди.
 
Погіршив ситуацію той факт, що Цой Сун Сіль є дочкою нині покійного засновника однієї з релігійних сект — політичні опоненти президента заявили, що вона довіряє державні справи людям iз сумнівною репутацією.
 
Подругу президента арештували третього листопада за звинуваченнями у шахрайстві і зловживанні владою.
 
Цой Сун Сіль закидають використання близьких стосунків із Пак Кин Хє для того, щоб спонукати південнокорейські концерни робити пожертви на рахунки заснованого нею некомерційного фонду.
 
Утім ця організація, як підозрюють, насправді мала слугувати власному збагаченню подруги президентки. До того ж Цой Сун Сіль закидають використання впливу на президентську діяльність Пак Кин Хє.
 
Нещодавно генпрокуратура Південної Кореї заарештувала та висунула офіційні обвинувачення Цой Сун Сіль та двом колишнім президентським помічникам.
 
За даними прокуратури, Цой Сун Сіль разом iз двома працівниками адміністрації президента змусила понад 50 південнокорейських компаній перерахувати десятки мільйонів доларів у два спеціальнi фонди.
 
На думку слідчих, Пак Кин Хє щонайменше знала про злочинні дії подруги і своїх підлеглих і, вірогідно, сама брала участь у них. Прокуратура у зв’язку з цією справою провела обшуки в офісах державних інституцій та провідних корейських компаній, зокрема Державного пенсійного фонду та «Самсунга». 
 
Під роздачу також потрапив відомий у Південній Кореї і світі музичний продюсер та клiпмейкер Ча Ун Тайк, якого заарештували у зв’язку з корупційним скандалом, пов’язаним iз президентом країни.
 
На Ча Ун Тайка чекає суд. Його підозрюють у тому, що він використовував свої зв’язки з президентом, щоб вигравати прибуткові проекти. Серед звинувачень є зловживання владою, розтрата майна.
 
46-річний корейський музичний директор працював iз зіркою Psy, чий кліп Gangnam Style став найпопулярнішим в історії Кореї і очолював чарти більшості країн світу, і південнокорейським гуртом Big Bang. Прокурори кажуть, що президент Пак Кин Хє наказувала своєму раднику допомогти пану Ча виграти контракти.
 
Конституція Південної Кореї не дозволяє притягти до відповідальності чинного президента. Але тепер, коли прокурори напряму можуть пов’язати її з кримінальною справою, це цілком можливо.
 
Пак Кин Хє у 2012 році стала першою жінкою, яку обрали президентом Південної Кореї. Вона — дочка відомого у Кореї політичного діяча, генерала і президента Пак Чон Хі, якого вбили у 1979 році. Чергові президентські вибори мали відбутися у Південній Кореї наступного року.