Молотком по голові у театрі і розправа в кафе: у патріотичному Дніпрі нападають на ветеранів АТО

01.11.2016
Молотком по голові у театрі і розправа в кафе: у патріотичному Дніпрі нападають на ветеранів АТО

Дмитро Антонов опинився у відділенні неврології, де працює медсестрою його дружина Оксана.

Дніпро, який, здавалося б, горою став проти російської агресії і заслужив славу найпатріотичнішого міста принаймні на півдні і сході нашої держави, останнім часом буквально приголомшили два гучні інциденти, спричинені людьми, що українське на дух не переносять.

І хоч перипетії у кожного з них різні, можна зробити висновок, що «вата» ще почувається вільно.

До театру з молотком

Коли глядачі завітали на концерт до Дніпровського театру опери і балету, вони навряд чи могли подумати, на що може перетворитися таке цілком мирне заняття.
 
Все почалося з того, що один із них разом з дружиною прийшов у військовій формі.
 
Це здавалося цілком нормальним, адже обласний центр розташований у зоні, яку називають прифронтовою.
 
Однак воїн викликав бурхливу реакцію з боку однієї з відвідувачок театру.
 
Очевидці стверджують, що жінка почала висловлювати своє невдоволення ще до початку вистави. Як виявилося, ще й їхні місця розташовувалися зовсім поруч. Отож в антракті концерту пристрасті розгорілися ще більше.
 
Чим вони закінчилися, тепер кожен охочий може побачити з відео, розміщеного в інтернеті. На ньому вже немолода блондинка щосили вдарила воїна по голові молотком, що був у неї в дамській сумочці (!). І хоч такий «необхідний» для відвідин театру інструмент виявився дерев’яним, від самого такого факту ніскільки не легше.
 
«Він — боєць, який пройшов Іловайськ, вона — його дружина, яка пройшла з ним лікарні, відновлення та інші жахи війни, вирішили піти в театр. Він пішов у формі. Що дуже збентежило блондинку на відео, вона з усмішкою у нього запитала: «Що, б’ють наші вас на Донбасі?». Костя стримався, відповівши їй, щоб не виводила його з себе. Але дамі, мабуть, було приємним таке спілкування, вона спробувала знову спровокувати бійця. Не склалося. Наталя (його дружина) вмовила Костю не звертати на неї уваги. В антракті Наталя підійшла до неї особисто і попросила не «доводити справу до гріха», на що отримала у відповідь дуже неприємні репліки. Образи носили і особистий характер. Але мадам вирішила, що цього недостатньо і кинулася на чоловіка-бійця. При цьому, розірвавши ланцюжок, порвала сумку...
 
Природно, коли Костя побачив дружину в сльозах, він, як будь-який чоловік, пішов до жінки за роз’ясненнями. Далі події розгорталися ще стрімкіше — доки Костя пояснював, що негоже так спілкуватися з його дружиною, вона намагалася наскочити з кулаками і на Костю. Він тримав їй руки, у цей час вона активно махала ногами, намагаючись вдарити його хоч якось. Коли чоловік підійшов, щоб втрутитися у це все, Костя відвернувся до нього, роз’яснюючи, що сталося. У цей момент він отримав удар дерев’яним молотком по голові...», — написала на своїй сторінці у «Фейсбуці» свідок конфлікту Владислава Левикіна.
 
Коли зловмисницю доставили до найближчого відділення поліції, виявилося, що у неї з собою був ще й кухонний ніж.
 
Правоохоронці повідомляють про відкриття кримінального провадження, за яким жінці загрожує реальний строк позбавлення волі.
 
Згодом стало відомо і про особу любительки театру. Нею виявилася 54-річна Марина Меншикова, яка ще в 2014-му «засвітилася» на акціях антимайдану та «Русской вєсни».
 
Соціальні мережі після цього буквально розірвало від гнівних коментарів. Однак згодом ще більше вибухнули, коли серед них виявили ще одну блондинку, яка відверто висловилася на підтримку Меншикової.
 
Причому не соромлячись у своїх висловлюваннях: «Ти дивись, як пукани укропські затріщали… тільки ви і знаєте, що з жінками і дітьми воювати, гниди» і т. п.
 
При цьому ця особа за псевдо не ховалася, а назвала себе як є — Катерина Фондуроко. Остання виявилася актрисою того ж Дніпровського театру опери і балету. Хай і не примою, навіть не солісткою, а всього-на-всього однією з виконавиць театрального хору, але людиною з середовища культури.
 
В обласній державній адміністрації заявили про створення спеціальної комісії, яка мала розслідувати такий вибрик актриси державного закладу культури, однак Катерина Фондуроко поквапилася сама випередити події — написала заяву про звільнення за власним бажанням.
 
А влада заявила про першочергові кроки для посилення боротьби з сепаратизмом, до яких спонукав інцидент у театрі опери і балету.
 
В області тепер хочуть запровадити патріотичні уроки для дорослих, які для дітей у школах уже ведуться. Тепер же, на думку влади, настав час зайнятися і перевихованням батьків.
 
Радник голови облдержадміністрації Юрій Голик заявив про намір рішуче звільняти працівників із сепаратистськими нахилами.
 
«Якщо людина працює на державу Україна, Україна їй платить зарплату, тим паче, якщо держслужбовець дозволяє собі подібні висловлювання — це неприпустимо. Такі випадки будемо викорінювати», — заявив Юрій Голик.

«Пройшовши АТО, ніколи не міг подумати, що отримаю травми вдома»

40-річний адвокат Дмитро Антонов, який пройшов майже всю зону бойових дій на Донбасі бійцем 42-го мотопіхотного батальйону і волонтером, взагалі опинився у відділенні неврології Дніпровського військового госпіталю на цілі два тижні саме за свою проукраїнську позицію, продемонстровану в рідному місті.
 
Постраждав він серед білого дня у самісінькому центрі Дніпра. Разом зі своїм 25-річним помічником Миколою Соколовським вони зайшли пообідати до одного кафе, в якому раніше не бували.
 
Чоловіків неабияк вразило, що в цьому закладі громадського харчування транслювали новини російського телеканалу «Росія-1», на теренах нашої держави забороненого.
 
Спершу намагалися пояснити співробітниці кафе: мовляв, живемо у прифронтовій зоні, щодня сюди привозять поранених, а Росія — країна-агресор… Однак та стала шукати різні відмовки, щоб телеканал не перемикати.
 
Зрештою, у розмову втрутилися інші відвідувачі. Причому з відверто агресивною тональністю — мовляв, якщо не подобається, то йдіть звідси.
 
Дмитрові з Миколою довелося вийти на вулицю, де справа перейшла до кулаків. Спершу — два на два, а потім звідкись не візьмись з’явилося ще з шестеро чоловік.
 
За явної кількісної переваги вони збили адвоката зі своїм помічником з ніг і продовжили страшну роз­праву. 
 
«Хочу наголосити: всі були тверезі. Коли ми з Колею впали, нас добивали ногами — на обличчях залишилися сліди підошов. У результаті у мене розсічена брова, пошкоджені око і рука, струс мозку. Коля постраждав значно більше: він лежав на землі і хрипів, було видно, що зламані кістки на обличчі, — розповів Дмитро Антонов. — Я пройшов майже всю зону АТО і ніколи не міг подумати, що отримаю травми вдома, у рідному Дніпрі».
 
Микола Соколовський на тривалий час опинився в комі. Лікарі робити прогнози щодо стану його здоров’я не ризикують.
 
Мама хлопця Галина Соколовська заявляє, що правоохоронні органи у Дніпрі намагаються приховати обставини того, що сталося з її сином.
 
Сама жінка є відомим у Херсоні волонтером, очільницею так званої «Кулінарної сотні», яка забезпечує продуктами хлопців на передовій.
 
«У Дніпрі по-звірячому побили мого сина і вашого земляка Миколу Соколовського. Багато хто в Херсоні знають його по 30-й школі, по економічно-правовому ліцею, по спорту і по відпочинку.
 
Зараз він уже четверту добу непритомний, а його друг Дмитро Антонов лежить у неврології. Але влада вирішила зам’яти цю справу. Судячи з усього, комусь дуже невигідний розголос», — написала жінка у «Фейсбуці». 
 
І справді, правоохоронні органи поки що відмовчуються про хід розслідування цих двох гучних інцидентів, що сколихнули місто, яке ще недавно дружно повстало проти російської агресії. 
 
Тим часом потерпілий Дмитро Антонов, посилаючись на власне розслідування, закликав бойкотувати кафе «Е. да».
 
За його словами, мережа, до якої входить цей заклад громадського харчування, має російське коріння.
 
Зокрема, директор мережі за два дні до того, що сталося у Дніпрі, проводив свій час саме у Москві, в колі друзів.
 
«Друзі, ніяких підпалів і вибухів не буде! Ми боремося за правову державу. Деякі перфоманси ми зробимо, але пізніше», — пише Дмитро Антонов.
 
Але в нашої газети виникає слушне запитання до влади міста й держави: невже немає законних важелів, аби просто закрити це сепаратистське кубло?