Абітурієнти матимуть змогу подавати лише 7 заяв на 3 спеціальності

13.10.2016
У системі української освіти продовжуються пертурбації.

Цього разу змін зазнало питання щодо допустимої кількості заяв на спеціальності при вступі.

Якщо минулого року, як і чимало років до цього, абітурієнт мав право без обмежень подавати до 15 заяв на 5 спеціальностей, то з 2017 року майбутні студенти подаватимуть лише сiм заяв на три спеціальності, вирішили на засіданні робочої групи з доопрацювання умов прийому до ВНЗ, зазначено на сайті Міністер­ства освіти.

Таке скорочення кількості заяв має позитивно позначитися на вступниках, адже вони зможуть цілеспрямовано й ефективно готуватись до меншої кількості вступних випробувань. «Сім заяв дадуть можливість вступнику сконцентруватися на обраних ним спеціальностях, а також не заплутатися в різноманітті спеціальностей і вишів», — прокоментував проректор КНУ імені Т. Шевченка Володимир Бугров.
 
Тим часом без змін залишається умова вступу — сертифікат ЗНО 2016-го та 2017 років, де обов’язковим має бути тестування з української мови та літератури. «З якого предмету будуть інші два сертифікати ЗНО — обиратиме університет.

Одним iз них може бути математика або історія України, або біологія, третій сертифікат — з інших предметів, які визначить сам ВНЗ», — наголосили у міністерстві.
 
У 2017 році прийом заяв у вищі навчальні заклади на основі ЗНО відбуватиметься до 26 липня. Вступні конкурси у вищі навчальні заклади пройдуть з 17 до 26 липня, а іспити — з 21 до 26 липня.

Вступникам із Криму та Донбасу буде передбачено окремі квоти, як і для пільговиків — абітурієнтів з особливими потребами, сиріт, дітей учасників АТО тощо.