Домовляйтеся по-науковому

11.10.2016
Нобелівську премію з економіки, лауреатів якої визначає Шведський банк, присудили британському вченому Олiверу Харту та фінському економісту Бенгту Хольстрьому, повідомила вчора Шведська королівська академія наук у Стокгольмі. Їх відзначили «за внесок у теорію контрактів», йдеться у заяві. 
«Сучасні економіки тримаються на численній множині контрактів. Нові теоретичні ін­струменти, що їх створили Харт та Хольстрьом, мають важливе значення для розуміння реальних контрактів та інститутів, а також і потенційних проблем у структурі формування контрактів», — йдеться в заяві Нобелівського комітету. Повідомляється, що лауреати цьогорічної премії розробили теорію контрактів, в яку були внесені різнобічні принципи для аналізу особливостей структури угоди. Серед них — зарплата топ-менеджерам на основі продуктивності їхньої праці, франшизи та доплати в галузі страхування, а також приватизації підприємств державного сектору. 
Однією з цілей теорії контрактів є пояснення, чому контракти мають різну форму та дизайн. Відкриття Харта та Хольстрьома допоможуть зрозуміти, як у реальному житті укладаються контракти між різними агентами та інституціями. Адже сучасну економіку об’єднують у єдине ціле безліч різних контрактів. Наприклад, між акціонерами компанії та її керівництвом, страховими компаніями та власниками автомобілів. Подібні відносини часто передбачають між собою конфлікт інтересів. Саме тому важливо, щоб контракти були правильно розроблені, щоб усі сторони угоди були захищені. Лауреати розробили теорію, яка дозволяє аналізувати та гармонізувати ці складні відносини. 
Олівер Харт народився в Лондоні 1948 року. Він є професором економіки в Гарвардському університеті. Бенгт Хольстрьом народився в Гельсiнкі 1949 року.  Тепер працює в Массачусетському технологічному інституті, США. Грошовий додаток до премії у розмірі вісім мільйонів шведських крон буде поділений між лауреатами в рівних частинах.