Допінгове забуття

06.10.2016
Допінгове забуття

Перервавши 10-річну чемпіонську гегемонію Володимира Кличка, Тайсон Ф’юрі занурився в «кокаїнову ейфорію». (Фото з сайта newsweek.com.)

Про проблеми з допінгом у чемпіона світу за версіями WBO, WBA та IBO, британця Тайсона Ф’юрі заговорили влітку — інформація про виявлені в організмі британця «сліди якихось заборонених препаратів» з’явилася після того, як кривдник нашого Володимира Кличка відмовився від обіцяного українському екс-чемпіону матчу-реваншу, що мав відбутися 9 липня в Манчестері. Утім тоді жодних офіційних підтверджень тих «пліток» не було, а основною версією перенесення бою стала травма Ф’юрі.
Після повторного «трюку» з відміною своєї зустрічі з Кличком інформація про причетність Ф’юрі до допінгу знову спливла на поверхню, хоча команда британця причиною його чергового демаршу назвала «медичні показання». Проте цього разу втримати секрет на замку Тайсону Ф’юрі та його компанії не вдалося. Днями представники Всесвітньої антидопінгової агенції заявили, що під час лабораторного тестування аналізів Тайсона Ф’юрі, взятих 22 вересня, в його організмі виявлено кокаїн. «Шкода, що ми довго не знали правди. Тепер ми переорієнтуємо свою увагу з Ф’юрі на інших суперників», — заявили представники Володимира Кличка, котрому за нових обставин буде значно складніше повернути назад свої чемпіонські пояси.
Наразі достеменно ніхто не знає, яким буде майбутнє британського чемпіона. Одразу після появи викривальної інформації Ф’юрі «цвіркнув» у «Твіттері» про завершення своєї боксерської кар’єри, прикрасивши прощальний «твіт» нецензурною лайкою. Проте дуже швидко він відкликав свою заяву, наголосивши згодом, що «пожартував». «Як тільки мені стане краще, я буду захищати трон, який належить мені у суперважкій вазі», — наголосив Ф’юрі.
У Великій Британії неабияк занепокоїлися фізичним та психічним здоров’ям свого чемпіона. «Ми мусимо відповідати за свої вчинки, й те, що Ф’юрі сидить у «Твіттері» й розміщує там ці дурні повідомлення — це просто безглуздя якесь, — заявив промоутер боксера Френк Уоррен. — Такими діями він лише шкодить собі. Знищує свій талант. Але ж ми не можемо виправдовуватися й вибачатися від його імені. Таке враження, що він сів на кнопку самознищення. Його дії мене просто шокують».
Добре знайомі з життєвою історією Тайсона Ф’юрі люди кажуть, що він, перервавши десятирічне панування Володимира Кличка на боксерському олімпі, очікував національного визнання та слави, а в підсумку отримав «кокаїнове забуття». «Я — циган, і тут, в Англії, нікому не потрібен», — не так давно говорив 28-річний Ф’юрі, плануючи перебратися до «центру світової слави» — Лос-Анджелеса. Проте тепер, коли чемпіонське реноме британського «супертяжа» неабияк зіпсоване, його майбутнє — взагалі туманне. Дехто хвилюється, що Тайсон може недожити до свого 30-річчя, тоді як інших цікавить доля чемпіонських поясів.
Поки ж WBA та WBO обдумують свої подальші кроки щодо майбутнього Ф’юрі, Володимир Кличко розробляє стратегію повернення іншого, втраченого в бою з Тайсоном, трофею — пояса IBF, який, нагадаємо, британець не забажав захищати й відпустив у «вільне плавання». Команда Кличка вже розпочала форсовані перемовини з чемпіоном світу за версією Міжнародної боксерської федерації Ентоні Джошуа, проте швидко вдарити по руках сторони навряд чи зможуть. Скоріше за все, на шляху до чемпіонського протистояння, доки юристи обсмоктуватимуть деталі контракту, обом боксерам доведеться провести «проміжний» поєдинок. 
Серед можливих візаві Володимира Кличка називають маловідомого австралійця Лукаса Брауна, котрий дуже активно виказує своє бажання зустрітися в ринзі з українським боксером. Здається, що після тривалого простою, якого, за словами самого українця, раніше в його кар’єрі ніколи не було, подібний «бій-розігрів» виглядає цілком логічним кроком.